szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Néhány héten belül megnézhetitek a kijavított érettségi feladatlapokat. De mit tehettek akkor, ha nem értetek egyet a javítással? Mutatjuk a szabályokat.

Pontosan mikor nézhetitek meg a kijavított dolgozatokat?

A szabályzat szerint még az írásbeli vizsga megkezdése előtt tájékoztattak titeket arról, hogy hol és mikor tekinthetitek meg a kijavított vizsgadolgozatotokat.

Ha az iskolátokban rendelkezésetekre állnak a megfelelő technikai feltételek, akkor a saját vizsgadolgozatotokról akár másolatot is készíthettek. A fénymásolás költségét - az igazgató rendelkezése szerint - meg kell téríteni. A megtekintésre és a másolat készítésére egy munkanapot - azaz nyolc órát - kell biztosítani.

Ha nem tudtok megjelenni a megtekintésen, akkor egy szabályos meghatalmazással valamelyik rokonotok vagy ismerősötök is elmehet megnézni a kijavított dolgozatot. Természetesen ő is készíthet másolatot az érettségitekről. Ha viszont senki nem tud ott lenni a megtekintésen, akkor az írásbelitek eredményéről az érettségi vizsgabizottság tájékoztató értekezletén fogtok tájékoztatást kapni - olvasható az Oktatási Hivatal oldalán.

Mit tehettek, ha hibát vesztek észre a kijavított dolgozatotokban?

A vizsgaszabályzat szerint a megtekintést követő első munkanap végéig - tizenhat óráig - jelezhettek bármit a feladatlapok javításával kapcsolatban. Ez pedig kizárólag a javítási, értékelési útmutatóban foglaltaktól eltérő javítás vagy az értékelés hibája esetén tehető - fogalmaz az Oktatási Hivatal.

A benyújtott észrevételeknek nincs formai követelménye. Azokat az igazgatónak egy másik szaktanárral a javítási, értékelési útmutató alapján felül kell vizsgáltatnia, aminek elbírálásában nem vehet részt a dolgozatot elsőként javító szaktanár - derül ki a szabályzatból.

Fontos, hogy tudjátok, hogy a szóban forgó feladat felüljavításával arra akár több vagy kevesebb pontot is kaphattok az értékelés után.

Hogyan tehető fellebbezés az érettségi vizsgátokkal kapcsolatban?

Az érettségi vizsga eredményének kihirdetését követő öt napon belül jogszabálysértésre hivatkozva fellebbezést nyújthattok be - áll a szabályzatban, amiről bővebben itt olvashattok.

A fellebbezésnek nincs formai követelménye, géppel vagy kézzel írt papíron is be lehet nyújtani, megfelelő indoklással ellátva. A fellebbezésnek röviden azokat az indokokat kell tartalmaznia, amelyek a jogszabálysértés tényét igazolják. A fellebbezésben új tényre csak abban az esetben hivatkozhattok, ha erről a vizsgabizottság döntésének meghozataláig nem volt tudomásotok, vagy erre önhibátokon kívül eső ok miatt nem hivatkoztatok - írják.

Érettségi százalékok: így osztályozzák az idei vizsgákat közép- és emelt szinten

Nincs már sok idő hátra, jövő héten elkezdődnek az írásbeli érettségik. Mindenki szeretne jó jegyet kapni a vizsgákra, itt megnézhetitek, hogy hány százalékot kell elérnetek a közép- és az emelt szintű érettségin, hogy meglegyen a négyes, ötös vagy éppen a kettes.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.