szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Esélyegyenlőség jogcímén 40 többletpontot kaphatnak a hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő, illetve gyereket gondozó jelentkezők a 2020-as felsőoktatási felvételin. Íme, a részletek.

A hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő, illetve gyereket gondozó felvételizők akkor kaphatják meg a 40 többletpontot, ha az adott állapot a felvételi tájékoztató és 2020. július 9. - a hiánypótlás határideje - között fennáll, és a jogosultságot megfelelően igazolják.

Majdnem minden alap- és osztatlan szakon, illetve felsőoktatási szakképzésen jár a többletpont, kivéve a művészet és művészetközvetítés képzési területhez tartozó szakokat, az edző alapszakot és a művészeti tanárképzést, ahol kizárólag gyakorlati vizsga alapján történik a pontszámítás.

Hátrányos helyzetért azok a 25 évnél fiatalabb jelentkezők kaphatnak többletpontot, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, és ez alapján a település jegyzője vagy a gyámhatóság megállapítja, hogy a jelentkező hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű. Itt olvashatjátok a részleteket.

Fogyatékosság címén a mozgásszervi fogyatékosssággal élő, a mozgásában fogyatékos, az érzékszervi fogyatékossággal élő, a beszédfogyatékos, a pszichés fejlődési zavarral vagy autizmus spektrum zavarral küzdő, illetve a halmozottan fogyatékos jelentkezők kaphatnak, a tartós betegséggel - például cukorbetegséggel, epilepsziával - küzdők nem. Részletes cikkünket itt találjátok.

A gyereket gondozók közül a fizetés nélküli szabadságon lévők, illetve a csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő jelentkezők kaphatják meg a 40 többletpontot.

A 2020-as felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Vigyázat: ezeken a jogcímeken nem minden esetben jár többletpont a felvételin

Milyen esetekben kaphattok többletpontot OKJ-s végzettségért vagy felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélért, és mely szakokon jár pluszpont a versenyeken elért eredményért? Mi a helyzet az emelt szintű érettségivel? Összegyűjtöttük a tudnivalókat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.