szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiknek kell fizetniük az idei felvételiért? Hány helyet lehet ingyenesen megjelölni és mi számít egy jelentkezési helynek? Fontos kérdésre válaszolunk a 2020-as felvételivel kapcsolatban.

A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is.

Ez mit jelent?

Amennyiben ugyanannak a jelentkezési helynek az állami ösztöndíjas és önköltséges formáját is megjelölitek – azaz megegyezik az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzési hely és nyelv, csak a finanszírozási forma tér el –, akkor ezt ugyan két sorban kell feltüntetni a jelentkezéskor, ám az eljárási díj szempontjából ez egy jelentkezési helynek minősül.

Azoban meg kell határoznotok a kiválasztott képzések, illetve formák sorrendjét, ugyanis egy jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt - írja az Oktatási Hivatal.

Természetesen az egymáshoz tartozó állami ösztöndíjas és önköltséges képzéseknek nem feltétlenül kell követniük egymást a jelentkező által a jelentkezéskor felállított sorrendben - írja a felvételi tájékoztató.

Ha mégis többet jelölnétek meg

A további jelentkezési helyekért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni. Az esetleges kiegészítő eljárási díj befizetésének határideje pedig a felvételi jelentkezési határidő, vagyis 2020. február 15.

Idén felvételiztek egyetemre vagy főiskolára? Akkor ezeket érdemes már az eljárás megkezdése előtt kideríteni. Ebben a cikkben összeszedtük, miért és mennyit kell még fizetnetek a felvételiért.

Felvételizők bajban: újabb oldalak, amik segíthetnek a döntésben

Idén felvételiztek és kérdésetek van a választott képzésetekkel kapcsolatban? Jó hírünk van: 2020 januárjától elérhetővé vált a Diplomás Pályakövetési Rendszer Frissdiplomás és Aktív hallgatói kutatása. Mutatjuk a részleteket.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.