szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén felvételiztek egyetemre vagy főiskolára? Akkor ezeket érdemes már az eljárás megkezdése előtt kideríteni. Összeszedtük, mennyit kell fizetni a felvételiért.

Felvételi eljárási díj

A felsőoktatási felvételi eljárás alapvetően díjmentes, ha három jelentkezési helyet jelöltök meg. Azonban a további jelentkezési helyek számától függően kiegészítő eljárási díjat kell fizetnetek, az Oktatási Hivatal számlaszámára banki átutalással, vagy bankkártyás fizetéssel - áll a felvételi tájékoztatóban.

A három képzés megjelölése után a további jelentkezési helyekért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni.

Ha nem fizetitek be, súlyos következményei is lehetnek, ugyais, ha a kiegészítő eljárási díjat részben vagy egyáltalán nem egyenlítitek ki, úgy a tartozás összegének megfelelő számú jelentkezési helyet (a 2020. február 15-i állapot szerint) törölnek a jelentkezéseitek közül.

Külön eljárási díj

A felsőoktatási intézmények, amennyiben pályaalkalmassági, gyakorlati, illetve mesterképzésben felvételi vizsgát tartanak, ezért külön eljárási díjat kérhetnek, amelyet a felsőoktatási intézményhez kell befizetni. A befizetés módjáról, határidejéről az érintett intézménytől kap tájékoztatást (általában a vizsgabehívóban). 2020-ban átlagosan 4000 forintot kell fizetni vizsgánként.

Erről bővebben ebben a táblázatban olvashattok.

Ha érettségi is kell

Ahogy arról már korábban írtunk, az érettségiért is van, akinek fizetni kell (például, ha már nincs tanulói jogviszonyotok). A középszintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként az adott évre érvényes minimálbér 15 százalékát - 2020-ban 24 ezer forintot -, az emelt szintű vizsgáért a minimálbér 25 százalékát - 2020-ban 40 ezer forintot - kell fizetnetek.

Ha kormányhivatalban jelentkeztek, a vizsgadíj befizetését igazoló dokumentumot mellékelni kell a jelentkezési laphoz. Arról, hogy pontosan kiknek kell fizetni, itt olvashattok el mindent.

A 2020-as egyetemi, főiskolai felvételiről itt olvashatjátok cikkeinket.

Kiknek és mennyit kell fizetni az érettségi vizsgáért? Itt vannak a tudnivalók

A középszintű érettségi vizsgáért 2020-ban 24 ezer forintot, az emelt szintűért 40 ezer forintot kell fizetnetek. Kiknek nem ingyenes a vizsga, és hogyan kell befizetni ezt az összeget?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.