szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyik állításával üti a másikat a minisztérium. Úgy csökkentették az állami ösztöndíjas képzéseknél a bekerülés ponthatárát 400-ra, hogy "bizonyos intézmények esetében a kialakuló ponthatárok 400 pont felett is lehetnek".

Ahogy már mi is számtalanszor megírtuk, idén is vannak olyan képzések, ahol előzetes ponthatárokat kell megugraniuk a jelentkezőknek. Arról is többször írtunk már, hogy ezek idén is csökkentek, sőt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nemrég bejelentette, hogy maximum 400 pont lesz az állami ösztöndíjas képzések felvételi pontszáma. Erről akkor nem is mondott többet, azonban ahogy később megírtuk, az előzetes ponthatárokat valóban idén 400 pontban maximalizálták, de ez nem egyenlő a végleges ponthatárokkal. A minisztérium ezt most újra megerősítette.

"Palkovics László miniszter az előző évekhez hasonlóan 41 kiemelt szak esetében határozta meg, hogy az állami ösztöndíjas képzéseknél a bekerülési ponthatár nem lehet magasabb 400 pontnál" - közölte az Innová­ciós és Technológiai Minisztérium (ITM) a Világgazdasággal.

Azt azonban kiemelték, hogy az előző évekhez hasonlóan az egyes képzéseken, bizonyos intézmények esetében a kialakuló ponthatárok 400 pont felett is lehetnek a jelentkezők számától és a nyitott helyektől függően. Az önköltséges képzés esetén a minimális felvételi határ mindenhol 280 pont lesz 2020-ban is.

Konkrét példákat említve a minisztérium hozzátette: a nemzetközi gazdálkodás szakon a 2019. évi 420-ról 2020-ban 400-ra, a nemzetközi tanulmányok szakon a korábbi 455-ről szintén 400-ra, a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés osztatlan képzésben 420-ról szintén 400 pontra csökken a bekerülési ponthatár.

A legjelentősebb csökkentés a jogász osztatlan mesterképzési szakon lesz, ahol a 2019. évi 440 pontról 2020-ban 350 pontra csökkent a magyar állami ösztöndíjas képzésben a miniszter által megállapított minimális felvételi pontszám - írja a lap.

Hozzáteszik: a felvételi ponthatárok a korábbi évekhez hasonlóan a jelentkezők száma, felvételi pontszáma és a maximális kapacitások alapján alakulnak ki 2020 nyarán is. Az ITM jelezte, hogy az idei döntés következtében az alacsonyabban maximált ponthatár sok szakon segítség lehet, főleg a vidéki egyetemeken.

Ilyen előzetes ponthatárokat kell megugranotok, ha a legnépszerűbb képzésekre jelentkeztek

Idén is több kiemelt szakon húztak előzetes ponthatárokat. Azonban az előző évekhez képest több szakon is jóval alacsonyabbak lettek a számok, mutatjuk, hol kell megugrani az előzetes határokat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.