szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tanulmányi pontokból idén is legfeljebb 200-at gyűjthettek. De milyen középiskolai eredmények számítanak? Itt a lista.

A tanulmányi pontokba kizárólag a középiskolai tanulmányok során megszerzett eredmények számíthatók be, azaz a 9-12. évfolyam (nyelvi előkészítő év esetében a 9-13. évfolyam) eredményei - hívja fel a figyelmet a felvételi tájékoztató.  Az alábbi öt tantárgy utolsó két tanult évfolyam év végi osztályzatainak összege:

  • magyar nyelv és irodalom (évenként a 2 osztályzat számtani átlaga, kerekítés nélkül),
  • történelem,
  • matematika,
  • legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom),
  • egy, legalább két évig tanult választott természettudományos tantárgy vagy két, legalább egy évig tanult, választott természettudományos tantárgy. Természettudományos tantárgyak: fizika, kémia, biológia, földrajz (földünk és környezetünk), természetismeret, természettudomány.

Az így kapott eredmény kétszerese jelenti a tanulmányi pontok legfeljebb 100 pontot képező részét.

Hogyan kerülhettek be egyetemre, főiskolára gyengébb középiskolai jegyekkel?

A 2020-as felvételin is lehet duplázni az érettségi pontokat? Hogyan kell kérni ezt a pontszámítási módot? Itt vannak a tudnivalók.

A középiskolai eredmények kiszámításához be kell küldenetek a középiskola utolsó két évfolyamáról, illetve ha valamely kötelező tantárgyat (tantárgyakat), vagy a választott idegen nyelvet, vagy a választható természettudományos tantárgyat (tantárgyakat) korábban tanultátok, minden évfolyamról a bizonyítványotok másolatát.

Abban az esetben, ha nem tanultátok valamelyik kötelező, vagy idegen nyelvi tárgyat és nincs is felmentésetek ezekből a tárgyakból, tanulmányi pont nem számítható - teszi hozzá a tájékoztató.

A pontszámításról itt olvashattok el további infókat. A 2020-as egyetemi, főiskolai felvételiről itt olvashatjátok cikkeinket.

Ennyibe kerül a 2020-as felvételi: kiknek és mennyit kell fizetnie a jelentkezésért?

Idén felvételiztek egyetemre vagy főiskolára? Akkor ezeket érdemes már az eljárás megkezdése előtt kideríteni. Összeszedtük, mennyit kell fizetni a felvételiért.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.