szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most, hogy kihirdették az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat megindult a roham az albérletekért. De hogyan érdemes belevágni a lakás keresésbe? Összegyűjtöttünk néhány tippet.

Használjátok ki a Facebookot!

Írjátok ki az idővonalatokra, hogy albérletet kerestek – hátha valamelyik ismerősötök tud egy kiadó lakásról, vagy éppen lakótársat keres a következő félévtől. Ha így nem járnátok sikerrel, akkor érdemes különböző facebook csoportokhoz csatlakoznotok. Már rengeteg olyan csoport van, ahol a főbérlők személyesen adják fel a hirdetéseiket, és több képet is csatolnak az adott lakásról. Az ilyen csoportokban azonban szemfülesnek kell lennetek, ugyanis perceken belül elkapkodják az ajánlatokat.

Nem csak az ár fontos: 5+1 tipp a biztonságos albérletválasztáshoz

Merőben más élethelyzetben találják magukat a friss egyetemisták és főiskolások akkor, amikor az első szemeszterükre készülnek.

Merjetek kérdezni!

Kérdezzetek körbe a baráti, ismerősi körötökben, hátha valaki hasonló csónakban evez, mint ti. Ebben az esetben sokkal egyszerűbb, ha összefogtok és együtt keresitek a megfelelő lakást – arról nem is beszélve, hogy így a bérleti díj is megoszlik köztetek. 

Mire kell figyelni, ha albérletet vesztek ki?

A Budapesti Békéltető Testület is kiadott egy listát, mi mindenre érdemes figyelniük azoknak, akik most keresnek kiadó lakást vagy szobát.

Mérlegeljetek!

Főleg a fővárosban több tízezer forintos eltérések is lehetnek az albérlet árak között, ami elsősorban a lakás elhelyezkedésének köszönhető. Érdemes végig gondolni, hogy milyen közlekedési eszközök állnak rendelkezésre, mennyi idő alatt tudtok onnan beérni az egyetemre, mennyire biztonságos a környék. Sokan képesek akár 30-40 ezer forinttal is többet kifizetni azért, hogy a belvárosban lakhassanak, és 10-15 percet megspóroljanak a tömegközlekedéssel. Vajon megéri?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.