szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mikor kezdődik a 2019-es érettségi szezon? Hány százaléktól van meg a kettes és az ötös? Milyen tételek lesznek emelt szinten, és milyen atlaszt használhatnak a vizsgázók történelemből? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit eddig tudunk a 2019-es érettségiről.

Érettségi dátumok

©

A 2019-es tavaszi érettségi szezon május 3-án a nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelikkel kezdődik. Az öt fő tantárgy vizsgái, azaz a magyar, matek, történelem, angol és német május 6-ai héten kezdődnek. Az írásbeli vizsgák másjus 24-én olasz nyelvvel zárulnak. Eután jönnek a szóbelik: az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5-13., a középszintűek pedig június 17-28. között lesznek. 

Érettségi százalékok és pontok

A kettes alsó határa az idén is 25 százalék, amelyet úgy kell elérnetek, hogy a szóbelin és az írásbelin is legalább 12-12 százalékot szereztek - azaz hiába volt akár 30 százalékos az írásbeli, ha a szóbelin csak 11 százalékot szereztek, az nem elég a ketteshez.

Az idegen nyelvi érettségi vizsga azonban a többi tárgytól eltérően öt vizsgarészből áll (olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség, beszédkészség). A szabályok szerint mind az öt vizsgarészből külön-külön el kell érnetek a 12 százalékot ahhoz, hogy legalább elégséges osztályzatot kaphassatok.

Ha kíváncsiak vagytok a többi jegy százalékára, akkor itt megnézhetitek őket.

Forgalmi fennakadások, amiket már most tudunk

Lezárják a Keleti pályaudvart május 13-tól egészen 26-áig, az érkező vonatokat a Keletiből más állomásokra irányítják át, így további állomásokat érintő módosítások is várhatóak. Az ingázó diákok jó, ha időben tudnak a változásokról és felkészülnek, ugyanis a lezárás az érettségi szezon második hetében kezdődik. Ilyenkor javában zajlanak még az írásbeli érettségi vizsgák, többek között informatikából, biológiából, kémiából, földrajzból és fizikából is.

Érettségi tételek

Hamarosan mindenhol elkezdődik a nagy érettségi felkészülés. Itt a lista, milyen képzési területen, pontosan melyik szakokhoz kell emelt szintű érettségi 2019-ben. Itt vannak a fontos dátumok, mikor kezdődnek a vizsgák, milyen szakokon lesz kötelező az emelt szintű érettségi. Ebben a cikkben pedig megtaláljátok az összes 2019-es emelt szintű tétesort. Összegyűjtöttük az emelt szintű szóbeli vizsgák témaköreit magyarból, matekból, töriből, a szakmai tantárgyakból és a természettudományos tárgyakból is.

Itt a teljes lista: ezek lesznek az emelt szintű érettségi tételek 2019-ben

Ha ti is idén érettségiztek, akkor már most elkezdhetitek a tanulást. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az emelt szintű szóbeli vizsgák témaköreit magyarból, matekból, töriből, a szakmai tantárgyakból és a természettudományos tárgyakból is. Itt a teljes lista.

Történelematlasz

A Történelemtanárok Egyletének tiltakozása ellenére a 2018/2019-es tanévtől kizárólag a kronológiai táblázatot nem tartalmazó kiadványok használatát engedélyezik az érettségizőknek, a 2018-as őszi és a 2019-es tavaszi vizsgaidőszakban érettségizők csak a következő kiadványokat vihetik magukkal az írásbelire és a szóbelire:

Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903 (1. kiadás, 2015) ISBN 978-963-682-880-6
Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/1 (1. átdolgozott  kiadás, 2016) ISBN 978-963-436-002-5
Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/2 (1. kiadás, 2017) ISBN 978-963-436-159-6.

Kezdődhet a felkészülés

A közeledő tavaszi érettségi szezonra az előző évek feladatsoraival is gyakorolhattok. Most összegyűjtöttük az előző évek feladatsorait történelemből, matekból és irodalomból. Minden hasznos linket megtaláltok egy helyen.

Szabályok az érettségi alatt

Mi történik abban az esetben, ha nem jelentek meg az írásbeli érettségin? Mikor és hogyan pótolhatjátok a vizsgát? Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat.

Mikor számít sikeresnek az emelt szintű érettségi? Mi történik, ha a választott szakotokon kötelező az emelt szintű érettségi, de nem éritek el a 45%-ot? Ilyenkor is sikeres az érettségi? Erről bővebben itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!