szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi történik abban az esetben, ha nem jelentek meg az írásbeli érettségin? Mikor és hogyan pótolhatjátok a vizsgát? Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat.

Mi történik abban az esetben, ha nem jelentek meg az írásbeli vizsgán?

Az érettségi vizsga vizsgaszabályzata szerint, ha az írásbeli vizsgáról fel nem róható okból elkéstek, távol maradtok, a megkezdett vizsgáról engedéllyel távoztok mielőtt a vizsgát befejeznétek, az adott vizsgatárgyból pótló vizsgát tehettek. Viszont ha az írásbeli vizsgáról felróható okból elkéstek, távol maradtok, vagy a vizsgáról engedély nélkül távoztok, az adott vizsgatárgyból javítóvizsgát tehettek. Arról, hogy mi a különbség a két vizsga között, bővebben itt olvashattok.

Mi számít fel nem róható oknak?

Fel nem róható ok, minden olyan a vizsgán való részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezése nem vezethető vissza szándékos vagy gondatlan magatartásotokra - írja az Oktatási Hivatal.

Ezzel a vizsgával kiválthatjátok az emelt szintű érettségit - de nem mindenki

Várhatóan július elején tartják a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgákat, a vizsgabehívókat a felsőoktatási intézmények küldik majd a jelentkezőknek.

Hogyan pótolhatjátok a vizsgát?

Ha fel nem róható okból hiányoztok a vizsgáról, az igazgató - ha ehhez a feltételek megteremthetőek - hozzájárulhat ahhoz, hogy az adott vizsganapon, vizsgaidőszakban pótló vizsgát tegyetek. Az engedélyben meg kell jelölni a hiányzó vizsgarész pótlásának formáját. Erről bővebben itt olvashattok.

Írásbeli pótnap egyik vizsgatárgy esetében sincs, így lehetőség sincs ilyen esetben az írásbeli vizsga letételére, ezért engedélyezhető az írásbeli vizsgarész szóbelivel történő kiváltása, ez azt jelenti, hogy az adott vizsgatárgyból – középszintű matematika érettségi vizsga kivételével - a vizsgázó két szóbeli vizsgát tesz. Ebben az esetben még az adott vizsgaidőszakban megszerezhetitek az adott vizsgatárgyból az érettségi eredményt.

Pótvizsgával is lehet felvételizni?

Bármilyen mentességet is kaptok az érettségi vizsgáján az érettségi bizonyítványotok a felsőoktatási felvételi eljárás során általában ugyanolyan értékű, mint a mentesség nélkül vizsgázóké - írja az Oktatási Hivatal. 

A 2019-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!