szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Itt van minden, amit a bizonyítványokról és a többletpontot igazoló igazolásokról tudnotok kell. Milyen dokumentumokat kell feltöltenetek ha idén felvételiztek egyetemre vagy főiskolára? Most válaszolunk.

Bizonyítványok

Fontos, hogy ha még nincs a kezetekben minden dokumentum: a hiánypótlási határidő  2019. július 10.

Az érettségi bizonyítvány (és az abban szereplő eredmények) alapvető feltétele az alapképzésre, osztatlan mesterképzésre és felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknél. Az érettségi vizsgaeredmények a felvételi pontok számításához is szükségesek, mind az érettségi pontok, mind a tanulmányi pontok és az emelt szintű érettségiért járó többletpontok miatt. Az érettségi vizsgaeredmények nem évülnek el, időkorlát nélkül figyelembe vehetők a felsőoktatási felvételi eljárásban.

Nem kell beküldeni a 2006. január 1-je után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítványt, mert az abban szereplő érettségi vizsgaeredményeket az Oktatási Hivataltól szerzik be. Tehát az érettségiteket csak akkor kell feltölteni, ha 2006. január 1-je előtt szereztétek vagy külföldi érettségitek van. Ebben az esetben bizonyítványotok minden oldalának fénymásolatát fel kell töltenetek.

A tavaszi nyelvvizsgákat érdemes úgy időzíteni, hogy a hiánypótlásig mindenképp elkészüljenek az sikeres vizsgát igazoló dokumentumok, de erre általában fel vannak készülve a vizsgáztatók.

A mesterszakra jelentkezőknek a felsőoktatási oklevél másolatát kell csatolniuk. Ez lehet a hagyományos képzési rendszerben szerzett főiskolai vagy egyetemi diploma, a többciklusú képzési rendszerben pedig az alap- vagy mesterképzésben, esetleg doktori képzésben szerzett oklevél.

Fizetési igazolás

Ez valójában nem kötelező, ideális esetben nincs is szükség rá, hiszen maga a felvételi eljárás már ingyenes, ám azoknak, akik a 3 jelentkezésen kívül továbbiakat is megjelölnek, 2000-2000 forintot kell fizetniük szakonként (ugyanannak az állami és költségtérítéses jelentkezése egynek számít a díj szempontjából). Ha minden jól megy, akkor a rendszer ezt jóváírja egy időn belül, de jobb a biztonság.

Felvételi 2019: hogyan kell igazolni fogyatékosságot?

A felsőoktatási felvételi eljárás során a megfelelően igazolt fogyatékosság esetén többletpont adható. De hogyan kell igazolni?

Hátrányos helyzetet igazoló dokumentumok

40 pontot is kaphattok hátrányos helyzet, fogyatékosság vagy gyermekgondozás jogcímén, ám mindezt igazolnotok kell. A hátrányos helyzet igazolására a jegyző vagy az illetékes gyámhatóság igazolása, illetve határozata fogadható el. Ha az csak rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt állapít meg, az önmagában hátrányos helyzet igazolására nem fogadható el.

A fogyatékosságot szakorvosi igazolással tudjátok igazolni, a gyermekgondozásról pedig a támogatást (GYES, GYED, GYET, stb.) az azt folyósító szerv (munkáltató, Országos Egészségbiztosítási Pénztár kirendeltségei, Magyar Államkincstár kirendeltségei, kormányhivatalok) által kiállított igazolással vagy határozattal kell igazolni.

Tanulmányi és művészeti verseny

Tantárgyanként egy verseny eredményeit tudjátok elfogadtatni ezekről az elismert versenyekről

  • Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV)
  • Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Verseny (SZÉTV)
  • Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája versenyei (TUDOK)
  • Országos Ifjúsági Tudományos Innovációs Verseny
  • Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni versenyzőként elért 1-3. helyezés
  • Országos Szakmai Tanulmányi Verseny

Sporteredmény

A világ- és Európa-bajnokságokról, Olimpiai és Ifjúsági Olimpiai Játékokon elért eredményekről igazolást a megfelelő országos sportági szakszövetség, a Magyar Sakkszövetség, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége és a Magyar Diáksport Szövetség állíthat ki. A sportágak jellemzően olimpiai sportágak, ezek listáját a itt találjátok meg.

A rendszer folyamatosan dolgozza fel a feltöltött dokumentumokat, ezt az E-felvételitek megfelelő menüjében tudjátok nyomon követni. Ha egy dokumentum hiányos vagy nem megfelelő, akkor arról tájékoztatást küld az E-felvételi rendszere. A hiánypótlási határidő letelte előtt mindenképp nézzétk meg, hogy minden dokumentumotokat feldolgozta-e a rendszer!

Az előrehozott érettséginél is teljesíteni kell az 50 óra közösségi munkát a vizsgáig?

Az érettségi egyik fontos felvétele az ötven óra közösségi szolgálat teljesítése. De mi a helyzet az előrehozott érettségivel? Ebben az esetben meddig kell teljesíteni? Fontos kérdésre válaszolunk.