szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan néztek ki a nagy egyetemek régen? Mi történt az épületekkel az elmúlt évtizedekben? Új cikksorozatunkban utánajárunk, hogyan jöttek létre és változtak azok az épületek, amelyekben ma is egyetemi órák zajlanak. A 20. század elejétől, közepétől mutatunk Fortepan-fotókat a magyarországi egyetemekről: ez a Miskolci Egyetem története.

Miskolcon 1949. szeptember 18-án volt az első egyetemi tanítási nap - derül ki az egyetem történetéből, melynek előzményei egészen a 18. századig húznak, amikortól Selmecbányán zajlott az egyetemi oktatás. Innen aztán a trianoni békeszerződés után (Selmecbánya Csehszlovákia része lett), Sopronba költözött az intézmény. Majd egy 1949-es törvénymódosítás miatt végül - újabb költözést követően - létrejött a miskolci egyetem Nehézipari Műszaki Egyetem néven Janáky István tervei alapján.

A kivitelezés nagy része 1954-re fejeződött be, de ez nem jelentette azt, hogy nem indultak további építkezések. A 60-as években készült tervek alapján például elkészült a kollégiumi épület, de a 80-as években megszületett a jogi kar épülete is. A Fortepanon szereplő fotók a 60-as évekből származnak, a Nehézipari Műszaki Egyetem (mai Miskolci Egyetem) főépülete szerepel a következő 1966-os fotón - a kollégiumok felől nézve.

©

A következő fotón az E/3-as kollégium bejárati homlokzata látszik bal oldal, szemben pedig a menza épülete szintén 1966-ból. 

©
©

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

Hogyan nézett ki a Műegyetem száz éve? Fotóválogatás

Hogyan néztek ki a nagy egyetemek régen? Mi történt az épületekkel az elmúlt évtizedekben? Új cikksorozatunkban utánajárunk, hogyan jöttek létre és változtak meg azok az épületek, amelyekben ma is egyetemi órák zajlanak. A 20. század elejétől, közepétől mutatunk Fortepan-fotókat a magyarországi egyetemekről: ez a BME története.