szerző:
Eduline

A szorzótáblán és a Szózaton kívül számos dologra meg kellene tanítani a diákokat az iskolában. Így gondolta egy középiskolás tanár is.

A Buzzfeed közölte a nem mindennapi leckét. Egy középiskolai tanár ugyanis úgy gondolta, egyszerű kísérlettel bizonyítja be a diákoknak, mi a privilégium, a kiváltságosság. Az osztályban mindenki kapott egy lapot, amit galacsinná kellett összegyúrnia. A tábla alá elhelyezett egy kukát. "A feladat egyszerű. Te képviseled az ország lakosságát. Mindenkinek megvan az esélye, hogy meggazdagodjon és a felsőosztáybeli legyen. Mindehhez csak az kell, hogy ülve beletalálj a szemetesbe" - mondta a tanár a diákoknak.

 

A terem hátsó részében ülők azonnal felháborodtak, hogy ez igazságtalan, hiszen azoknak könnyebb, akik előtt nem ülnek, így nincsenek akadályok. A tanár ezután arra kérte őket, dobják el a galacsint. Ahogy az várható volt, az első sorban ülők többsége - de nem mind - beletalált a kukába, a hátsóbb sorokból csak alig néhány diáknak sikerült. A tanár ezután úgy magyarázta meg a történetet, hogy akik elöl ültek, azoknak jobbak voltak az esélyei - ez a kiváltság.

"Észrevettétek, hogy mindenki, aki igazságtalanságról beszélt, az hátul ült? Az első sorban senki sem emelte fel a szavát. Ők csak azt látták, hogy pár méter választja el őket a céljuktól. Ezért nektek olyan diákokként, akik oktatásban részesülnek, az a kötelességetek, hogy tisztában legyetek, ez is egy kiváltság. És hogy az oktatás kiváltságát arra használjátok, hogy elérjétek a lehető legtöbbet, hogy támogatni tudjátok azokat, akik mögöttetek vannak " - mondta a tanár.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!