szerző:
Eduline

Skóciában hamarosan új tantárgyat írhatnak be a diákok az órarendjükbe. Nemsokára ugyanis lehetőségük lesz elsajátítani a horgászás minden csínján-bínját, méghozzá az iskolában.

Az ötlet egy horgászegyesületnek köszönhető, amely azt tűzte ki céljául, hogy a sport felé fordítja a gyerkekeket, és így próbálja meg távol tartani őket attól, hogy bajba keveredjenek.
A gyerekek a horgászat mellett halbiológiát, kémiát, horgászat történelemet, és a vadvilág törvényeit is megtanulnák. Az egyesület szerint ugyanis egy igazán jó horgásznak jól felkészültnek kell lennie minden téren, nem elég pusztán a halfogás technikáját elsajátítani. Eddig összesen 80 diák vett részt a különleges órákon, de a hatalmas várakozólista azt mutatja, hogy a kezdeményezésnek van jövője. Az egyesület alapítója szerint a gyerekek nagyon élvezik az órákat. „A horgászat kiviszi őket a szabadba, messze a televíziótól, és megtanítja őket értékelni mindazt, ami körülöttük van” - mondta John Stewart az egyesület szülőatyja. A horgásztársaság alapítótagjai egy kisváros rendőrtisztjei voltak, akikígy próbáltak célt adni a fiataloknak.

A mozgalom később több skót kisvárosra is kiterjedt. „Sok gyerek teljesen elvszik az internet útvesztőjében, mert kevés az elméleti tudása. Sokan viszont hatalmas elméleti tudással rendelkeznek, de képtelenek gyakorlatban hasznosítani. A horgászat olyan sport, amelyhez mindkettő szükséges. Tudni kell az elméletet is és muszáj gyakrolatban is hasznosítani a megtanultakat” - mesélte az egyesület egyik tagja.

A helyi fiatalaok pedig szemmel láthatóan élvezik a horgászást. „Nekem nagyon hasznosak a foglalkozások, mert vadőr vagy vadászinas szeretnék lenni, ha felnövök” - mondta az egyik fiatal, aki részt vesz a horgáaszti órákon. Az egyesület egyelőre a tananagon kívül biztosít lehetőséget a diákoknak a horgászatra, de már elkezdték az órák akkreditálását. Terveik szerint az órák déluátn lennének, amikor a fiatalok már minden egyéb kötelességüket letudták