szerző:
Eduline

A diplomás gyed jogosultsági idejének meghosszabbításáról is döntött kedden az Országgyűlés.

©

Egyről két évre hosszabbodik a hallgatói gyermekgondozási díj, vagyis az úgynevezett diplomás gyed jogosultságának időtartama. A diplomás gyed időtartamának meghosszabbítását még júniusban jelentette be Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, az Országgyűlés azonban csak most bólintott rá a változtatásra.

A diplomás gyed feltétele, hogy a gyermeknek a hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szüneteltetését vagy megszűnését követő egy éven belül születik.

A minimálbér és a garantált bérminimum 2017-es emelkedése miatt nőtt a diplomás gyed összege is. Alapképzésben bruttó 77 700 forintról 89 250 forintra, mester vagy osztatlan képzésben pedig 90 300 forintról 112 700 forintra emelkedett.

Itt a bejelentés: elengedik a 3 gyermekes nők diákhitelét

Orbán Viktor bejelentette ma: változik a diákhitel és a gyed rendszere. Orbán Viktor beszédével kezdődött el a Budapest Family Summit, vagyis a családokról szóló konferencia - a miniszterelnök több bejelentést tett. Még tíz napig pályázhatnak diákhitel ösztöndíjra azok a 40 év alatti, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemisták és főiskolások, akiknek hatályos diákhitel szerződése van és tanulmányi eredményük kiváló.