szerző:
MTI

A Kaposvári Egyetem vezetése ragaszkodik ahhoz, hogy az oktatók és a hallgatók a mindennapokban és különösen az...

A színészhallgatók akciója csütörtökön
©

A Kaposvári Egyetem vezetése ragaszkodik ahhoz, hogy az oktatók és a hallgatók a mindennapokban és különösen az ünnepi eseményeken az alkalomhoz illő öltözékben jelenjenek meg - tudatta az intézmény vezetése az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A magyarországi és külföldi sajtóban, közösségi portálokon az elmúlt napokban nagy nyilvánosságot kapott az egyetem rektorának irányadó öltözködési elveket megfogalmazó utasítása, mellette és ellene érvelő hozzászólásokkal. Előbbiek sajnálatosnak tartják, hogy egyáltalán szükség van egy ilyen utasításra, és egyetértésüket fejezték ki az abban foglaltakkal.

A rendelet ellen tiltakozók viszont tüntetést szerveznek - azt kérik, aki nem ért egyet a rektori utasítással, menjen strandpapucsban és törölközőben az egyetemre. A színészhallgatók egy csoportja viszont már csütörtökön kifejezte a nemtetszését azzal, hogy az óraadó tanárukkal együtt meztelenre vetkőztek egy teremben. A tüntetésről itt, a csütörtöki performanszról pedig itt olvashattok. Hogyan reagáltak a kommentelők? Gyűjteményünket itt találjátok.

Az egyetem vezetése a pénteki közleményében azt írta: "ragaszkodik ahhoz az elvhez, hogy az egyetem mindennapjaiban - tekintettel arra, hogy az egyetem egy oktató és kutató hely - és különösen az ünnepi eseményeken - tanévnyitó, diplomaosztó -, vizsgákon az alkalomhoz illő öltözetben jelenjenek meg az oktatók és hallgatók". Hozzátették, hogy ezt továbbra is be kívánják tartatni.

"A célunk tehát változatlanul az, hogy az egyetemen történő megjelenés méltó legyen az itt dolgozó oktatók és hallgatók értelmiségi létben betöltött szerepéhez" - olvasható az egyetem vezetésének közleményében, amely szerint "az utasítás a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény adta keretek között került kiadásra, irányadó öltözködési elveket fogalmaz meg, mely elvektől nem kívánunk visszalépni."

Az egyetem vezetése nyitott a javaslatok meghallgatására és azok alapján a közös vélemény kialakítására, a szabályozás pontosítására - írták.

Az október 1-től hatályos "irányadó öltözködési szabályokról" szóló rektori utasítás kiterjed az egyetem minden dolgozójára és hallgatójára, azt az esetet kivéve, amikor valaki munka- vagy védőruhát visel. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, megkülönböztetve a férfiak és a nők számára a hétköznapokon, illetve a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken ajánlatos viseletet - írják.

A rektori utasításban mindenkire kötelező érvényű szabályozásként az ápolt külső (haj, köröm, arcszőrzet), a tiszta, vasalt öltözék, mint "alapvető elvárás" szerepel, továbbá az a nyomatékosan megfogalmazott kitétel, miszerint "kérjük mellőzni a túl rövid szoknyát, rövidnadrágot, túlságosan kivágott, vagy pánt nélküli ruhákat, strandpapucsot, a túlzott parfüm és erős smink, kirívó kiegészítők használatát".

"Az utasítás be nem tartása a jogszabályokban és a belső szabályzatokban meghatározott jogkövetkezményeket vonja maga után" - olvasható a dokumentum záró rendelkezésében, mely sem az ellenőrzés mikéntjéről, sem annak konkrét következményéről nem tartalmaz információt, ha valaki eltér az előírás szerinti öltözetet viselésétől.