szerző:
Eduline

Hétvégén írta meg a hvg.hu, hogy multicégek segíthetnek a fizetésképtelenné vált I Love Diákmunka iskolaszövetkezet bajba jutott diákjain. Csakhogy közbeszólt az adóhatóság: a NAV azzal jelentkezett az érintett cégeknél, hogy minden pénzre a felhalmozott adótartozás fedezeteként van szükség, ezért nem fizethetnek közvetlenül a bérükre váró fiataloknak. Vagy ha mégis, azt valószínűleg elbuknák, így érhetően már nem lelkesednek annyira a megmentő szerepért.

©

A hvg.hu azt írja, miután országos botrány lett abból, hogy nem kapták meg fizetésüket a becsődölt szervezettől, felmerült egy jogi megoldás, ami azonnal kihúzta volna őket a bajból: azok a cégek fizették volna ki őket, ahol ténylegesen ledolgozták ezt a kifizetetlen időszakot.

A lap információi szerint azonban hétfőn a NAV kapcsolatba lépett az egyik érintett céggel, és felhívták a figyelmüket arra, hogy kizárólag az adóhatóság adott letéti számlára utalhatják át a szerződésük alapján járó összeget. Ez jogos, hiszen nekik be kell hajtaniuk a meg nem fizetett közterheket, a tartozások kiegyenlítésének pedig jogszabályba vésett szabályai és sorrendje van. Csakhogy a diákoknak ez nagyon rosszul jön, hiszen már bízhattak abban, hogy bonyolult, hosszadalmas és költséges eljárás nélkül jutnak a pénzükhöz. A segítőkész cégek is rossz helyzetbe kerültek, a hvg.hu úgy tudja, ilyen érintett vállalkozás most a Rossmann, a Müller vagy a DM.

„Sajnos az érintett cégeknél azzal jelentkezett a NAV, hogy a közvetítő mögött álló cégnek járó összegeket helyből lefoglalják. Vagyis hiába fizetnének a gyerekeknek, nem tudják megtenni, mert akkora adótartozásról van szó, hogy az adóhatóság ennek csökkentésére mindent visz, amit tud” – erősítette meg a hvg.hu-nak Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnöke. Pedig a gyors segítségnyújtás nemcsak jó pr lett volna a cégeknek, érdekük, hogy megtartsák a diákokat az ágazatban uralkodó munkaerőhiány miatt. A teljes cikket a hvg.hu-n olvashatjátok el.

Diákmunkát kerestek? Itt nézzetek körül.

Ennyit kell adózni a nyári diákmunka után

Óránként akár 950-1200 forintot is lehet keresni nyáron diákmunkával, de az adózásról nem szabad elfeledkezni. A diák munkavállalók minimálbére jelenleg bruttó 733 forint óránként. A felső határ változó: a Fürge Diák Iskolaszövetkezetnél a legjobban kereső diák munkások éjszakai leltározást vállalnak bruttó 947 forintos órabérért vagy szoftverfejlesztő cégnél dolgoznak óránként bruttó 1214 forintért - írja a Magyar Hírlap.