szerző:
Eduline

A Brexitre készülve még feltölti hallgatókkal a padokat a neves egyetem? Az jól látható, hogy tudatosan bővítenek, főleg brit fiatalokkal.

©

A rendelkezésre álló adatok szerint legalább 40 éve nem adott annyi felvételi ajánlatot a jelentkezőknek az Oxfordi Egyetem, mint 2016-ban - írja a BBC. A szám növekedése mögött döntően az áll, hogy az ország diákjainak 93 százalékát oktató állami iskolásoknak a növekvő számú rendelkezésre álló helyek 59,2 százalékát ajánlották fel, míg ez tavaly 55,6 százalékon állt.

Ugyan az ajánlatokat még nem minden jelentkező fogadta el, de az egyetemen úgy számolnak, hogy így is régen látott számú hallgatót tudnak felvenni. Egyébként is rekord számú jelentkezés futott be a brit egyetemekre.

A növekedés mögött több szempont is állhat:

  • Évről-évre tudatosan bővült az egyetem befogadóképessége.
  • A az egy főre jutó brit diplomások számát is az EU átlaga felett kívánják tartani, ezért 1995 óta 11,1 százalékkal nőtt az állami iskolákból felvettek száma.
  • Nem lehet mellékes a britek kilépése az EU-ból (Brexit), emiatt elmaradhatnak, illetve visszaeshetnek a jövőben a külföldi hallgatók jelentkezései, a bevételi források érdekében feltöltik a helyeket.

Az állami iskolákból felvettek növekedése is összetett: 20 év alatt növelték az állami oktatás színvonalát, így többen juthatnak be a felsőoktatásba, ezzel együtt tudatosan bővítették a férőhelyek számát is. Az állami iskolákból kikerülő fiatalok társadalmi mobilitása is nagyobb, tanulmányaik során könnyebben küzdhetik fel magukat a szegényebb társadalmi rétegekből. Maga az egyetem is 6 millió fontot költött, hogy több szerényebb hátterű hallgató is eljuthasson az egyetemre és diplomát szerezzen.

Mennek a britek, mennek a britek! - Viszlát angliai felsőoktatás?

Sokak meglepetésére a brit választók úgy döntöttek, hogy elhagynák az Európai Uniót. Ez számos gazdasági hatása mellett a szigetországban élő fiatalokat kiemelten érinti, valamint azokat, akik ott tervezték továbbtanulásukat. Könnyen búcsút mondhatunk az Erasmusnak is. Sok magyar fiatalnak fájdul meg a szíve a britek népszavazása (Brexit) hallatán: a csütörtöki népszavazáson a szavazatok legnagyobb részét a kilépés mellett adták le a britek.