szerző:
eduline/mti

Csak 2015-ben 678 ezer hallgató vett részt az európai programban, hogy más ország felsőoktatási intézményében tanuljon vagy dolgozzon. A program bővítése nem áll le.

©

Az Európai Bizottság idén harmincéves Erasmus+ programja összeköti a nemzeteket, a közös munka támogatása által pedig képessé teszi az európai fiatalokat arra, hogy jobb társadalmat építsenek - jelentette ki Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján csütörtökön, a program 30 éves évfordulóján.

Az Európát átívelő oktatási csereprogramot 1987 júniusában indította az Európai Bizottság, és nevezte el a reneszánsz humanista Rotterdami Erasmusról. A 2014-ben útjára indított Erasmus+ program pedig kiszélesítette a résztvevők körét.

Az oktatási csereprogram indulásának évében több mint 3200 diák vett részt külföldi képzésekben. Harminc év leforgása alatt több mint 5 millióan, köztük 3,3 millió diák részesült külföldi egyetemek oktatásában és képzésében. A program kezdetekor a részt vevő 11 ország köre mára 33-ra bővült, és 169 partnerország csatlakozott hozzá.

A diákok, oktatók, kutatók unión belüli és oktatási intézmények közötti mobilitását segítő Erasmus+ program 2015-ben mintegy 678 ezer európai embernek biztosított tanulási és munkalehetőséget, 2,1 milliárd euróval (653 milliárd forint) támogatott 19 600 projektet, amelyekbe 69 ezer szervezetet vont be.

Az EU arra törekszik, hogy tovább népszerűsítse a programot, hogy a tagállamok közösen fejlesszék és bővítsék az Erasmus lehetőségeit - mondta Navracsics Tibor. Erre szükség is lehet, ugyanis a britek kiválása az EU-ból, valamint a szlovákok Erasmust lassító tevékenysége nehezíti a bővítési folyamatot.

 A tapasztalatok azt mutatják, hogy a résztvevők számára javítja az elhelyezkedési esélyeket, új szemléletmódot sajátíthatnak el az oktatással és fejlesztéssel kapcsolatban, új nyelveket tanulhatnak meg, megismerik, mit jelent az európai polgárság eszméje a gyakorlatban, illetve kedvet kaphatnak ahhoz, hogy önkéntesként dolgozzanak - derül ki Navracsics beszédéből.

Te is tanulhatsz külföldön, és még fizetnek is érte

Az Erasmus+ program ma is a legjobb esélye egy hallgatónak arra, hogy külföldi tanulmányokat folytasson ösztöndíjjal. Az Erasmus+ keretében akár 5 millió diáknak is lehetősége van arra, hogy egy másik országban folytassa hosszabb-rövidebb ideig tanulmányait. A programban nem csak az EU országai vesznek részt, lehetőség van Macedóniába, Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába és Törökországba is pályázni.