szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fiatalok egyre növekvő hányadának okoz gondot, hogy a tartozásaik miatt nem találnak állást, vagy nem tudják befejezni felsőoktatási tanulmányaikat. Amszterdamban egy kísérleti projekttel próbálják megoldani a problémát.

Az amszterdami városvezetés úgy döntött, átvállalja a tartozások egy részének kifizetését egy kísérleti projekt részeként - írta meg a 24.hu. A város egyik hitelbankja folytatja majd le a kivásárláshoz szükséges tárgyalásokat, a programba bekerültek egy részének kedvezményes, a bevételeikhez illesztett törlesztésű hitelkiváltásra lesz lehetőségük.

Akik vállalják, hogy elvégzik az ehhez kapcsolódó projekt tréningjeit és tanfolyamait, azoknak a tartozásaik egy jelentős részét egy az egyben elengedik - írják, hozzátéve: a projekt februárban indul majd, minden résztvevő kap maga mellé egy coach-ot, akivel közösen tervezik meg a további lépéseket.

Amszterdamban a hivatalos adatok szerint a 18 és 34 év közöttiek több mint egyharmadának vannak tartozásai, a diákhitel-tartozások átlagos összege Hollandiában 2015 és 2019 között 12400 euróról 13700 euróra nőtt, ma közel másfél millió hollandnak van diákhitel-tartozása.

Magyarországon jelenleg 177 ezer élő szerződése van a Diákhitel Központnak, a 2019-es év során több mint tízezren igényelték valamelyik típust. Korábban megírtuk, hogy az elmúlt 18 évben nagyjából 400 ezer hallgató részére folyósítottak diákhitelt, több mint 400 milliárd forint értékben.

2012 óta a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói vették föl a legtöbb Diákhitel2-t. Összesen 5350 szerződésről van szó, melynek összértéke 5 595 665 444 forint. Második helyre az Eötvös Loránd Tudományegyetem került, ahol 3382 szerződést kötöttek – ezek összértéke 2 999 108 336 forint. Harmadik helyen pedig a Budapesti Metropolitan Egyetem végzett 3157 szerződéssel, melyeknek összértéke 4 057 528 943 forint

- írtuk meg korábban a Pénzcentrum által kikért diákhitel-statisztikák alapján. A törlesztéseket a hallgatói jogviszony megszűnése után, de legkésőbb a 45. életév betöltését követő negyedik hónap első napjától kell megkezdeniük a hitelt felvevőknek.

A tavaszi félév diákhitel-igénylési határideje február 15-e. A diákhitelről még többet itt olvashattok.

Csend fogadta a milliárdos felajánlását: egy egész évfolyam diákhitelét kifizette

Az atlantai Morehouse College teljes végzős évfolyamát lepte meg egy amerikai milliárdos, amikor vasárnap bejelentette, hogy kifizeti mintegy 40 millió dollárra (11,7 milliárd forintra) rúgó diákhitelüket.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.