szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha ti is hiányszakmát tanultok államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű képzésben, tanulmányi eredményeitek alapján Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjat kaphattok.

A 2018/2019-es tanévben megyénként 20 (egy-egy megyében 21) hiány-szakképesítés esetében vagytok jogosultak szakképzési ösztöndíjra. A hiány-szakképesítések között egyaránt szerepelnek szakközépiskolában vagy szakiskolában, valamint szakgimnáziumban tanulható szakképesítések. A 2018/2019. tanévre a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosító szakképesítések listáját itt találjátok.

Mekkora összeget kaphattok?

Az ösztöndíj mértéke a tanulók tanulmányi átlageredménye alapján, a szakiskolai vagy szakközépiskolai tanulmányokat folytató tanulók tekintetében havonta 10-35.000 forint, míg a szakgimnáziumi tanulmányokat folytató tanulók esetében havonta 20-50.000 forint közötti összeg lehet.

Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosult tanulók, akik:

  • első szakmájukat tanulják,
  • hiány-szakképesítéseknek minősített szakképesítést tanulnak,
  • államilag támogatott, nappali, iskolai rendszerű szakképzésben vesznek részt,
  • megfelelő tanulmányi eredményt érnek el.

A feltételekről és a pontos összegről itt bővebben olvashattok.

Külföldi munkavállalás: ez a három OKJ-s képzés segíthet

Egy kutatás szerint a magyarok 35 százaléka menne külföldre dolgozni, ugyanez a mutató a 20 év alatti fiataloknál 66 százalék. Leginkább a magasabb fizetés és a szakmai fejlődés lehetősége, valamint a kaland miatt indulnak útra. A külföldi munkavállalás előtt azonban érdemes alaposan felkészülni, és átgondolni néhány olyan szempontot, ami megkönnyítheti a kinti elhelyezkedést.