szerző:
Eduline

Nem változtatna az érettségi vizsgák beosztásán az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - derül ki a tárca parlamenti államtitkárának válaszából. Oláh Lajos DK-s képviselő tette fel azt az írásbeli kérdést, mi a véleménye a minisztériumnak az "egy hét-egy érettségi vizsga" rendszerről.

©

Rétvári Bence államtitkár szerint egyelőre nem érkezett erről szakmai javaslat, de egyébként sem tartanák jónak, ha egy héten csak egy érettségi vizsgát tartanának a középiskolákban.

Jelenleg a vizsgaidőszak első hetében magyarból, matematikából, történelemből, angolból és németből érettségiznek a diákok - ezek közül az első három kötelező, míg az idegen nyelvekből előrehozott érettségit is tehetnek a középiskolások. Vagyis ha valakinek a választott tárgya a német, első tanult idegen nyelve pedig az angol (vagy fordítva), az is előfordulhat, hogy öt napon keresztül folyamatosan vizsgázik.

Az Emmi államtitkára szerint ha egy héten csak egy tárgyból lehetne érettségi vizsgát tartani, az azt jelentené, hogy a kötelező tárgyak érettségije egy hónapon keresztül tartana, és csak ezután kezdődhetnének az írásbelik a választható tárgyakból.

Jön a felvételi szigor 2020-tól, rengetegen szorulhatnak ki az egyetemekről

A felsőoktatási helyettes államtitkárság megbízására készült egy modellszámítás az Oktatási Hivatalban arról, hogy mi várható 2020-tól, amikor a szigorított felvételi alapján dől el, kit vesznek fel az egyetemek és főiskolák. A 168 Óra azt írja, a hivatal az elmúlt évek ponthatárait és a jelentkezők hozott pontjait figyelembe véve számolt, és éppen a kormány által preferált tudományterületeken fog brutálisan beszakadni a jelentkezők száma, azaz a műszaki, az agrár- és természettudományos területeken.