szerző:
Eduline

Megjelent a 2014-es felvételi tájékoztató kiegészítése - összefoglaltuk a legfontosabb változásokat.

A 260 nem mindenhol 260

Bár a 2014-es felvételin elvileg csak azokon a képzéseken húzhatnak az alsó limitnél (alap- és osztatlan szakokon ez 260, felsőoktatási szakképzéseken 220 pont) magasabb ponthatárt, ahova a szakos kapacitásnál többen jelentkeztek, könnyen előfordulhat, hogy olyan képzéseken is magasabb lesz a limit, ahova a maximális létszámnál jóval kevesebben felvételiznek.

"A jelentkezők számát, illetve teljesítményét megismerve a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy minőség védelme érdekében a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkező hallgatók számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon, szakképzésben az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását" - olvasható a felvételi tájékoztató kiegészítésében. A felvételi tájékoztató kiegészítését itt olvashatjátok el.

Új szakok

Több - újonnan meghirdetett - szakot találtok a felvételi tájékoztató kiegészítésében, az egyetemek és főiskolák például csak most hirdették meg az osztatlan hittanári-nevelőtanári, valamint a közigazgatás-szervező alapszakot.

©

A Miskolci Egyetem többek között államilag támogatott gazdálkodási és menedzsment, turizmus-vendéglátás, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel alapképzést is indít, a győri Széchenyi István Egyetem építészmérnöki, gazdaságinformatikusi, gépész- és építőmérnöki szakja is a kiegészítésben jelent meg, ahogyan számos főiskola és egyetem osztatlan tanári képzése is.

Érettségi változások

A 2005-ben vagy utána magyar mint idegen nyelv tárgyból szerzett érettségi eredményét nem számítják be a magyar nyelv és irodalom érettségi eredményeként.

Hittanári képzés

A hittanár-nevelőtanár osztatlan tanárképzést két formában hirdethetik meg a hitéleti képzést folytató felsőoktatási intézmények. Az egyszakos osztatlan képzésként meghirdetett hittanári szakra nem vonatkoznak a felvételi szabályai (jelentkezési határidő, e-felvételi, eljárási díj, érettségi követelmények stb.) - ha ilyen szakra akartok jelentkezni, közvetlenül a hitéleti képzést indító felsőoktatási intézménynél tájékozódhattok.

Aki azonban kétszakos tanárképzésre akar jelentkezni (az egyik szak a hittanári, a másik valamelyik közismereti osztatlan tanári szak), annak be kell tartania a központi felvételi szabályait, vagyis ugyanúgy kell felvételiznie, mint bármelyik más jelentkezőnek. 

A legfontosabb infók a 2014-es felvételiről

Pontszámító kalkulátor (alapszakos)

A 2014-es pontszámítási szabályok

Mesterszakos pontszámítási szabályok

A 2013-as ponthatárok

A 2014-es felvételi szabályai

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb mesterszakokért?

Mennyibe kerül egy félév a tizenhat népszerű szakon?

A tizenhat népszerű szak 2014-es ponthatára

Így kell használni az e-felvételit - lépésről lépésre

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!