szerző:
Eduline

A közép- és emelt szintű bioszérettségivel folytatódik a második érettségi hét. Hány részből állnak a feladatsorok? Mennyi időtök lesz a vizsgalapok kitöltésére, és melyik feladatnál veszíthetitek a legtöbb pontot?

©

Középszinten, 902 helyszínen összesen 8 715 vizsgázó írásbelizik szerda délelőtt biológiából. Magyar nyelven 8 701-en, angol és német nyelven tizennégyen érettségiznek. Emelt szinten 91 helyszínen 5 417-en vizsgáznak, közülük tizenhárman angol és német nyelven.

A középszintű bioszérettségi hivatalos megoldása

Az emelt szintű bioszérettségi hivatalos megoldása

A középszintű bioszérettségi nem hivatalos megoldását itt találjátok.

Itt találjátok a bioszérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat. Milyen témakörökből kaptak feladatokat a középszinten érettségizők? Itt olvashatjátok el cikkünket.

Nyolc-tíz feladat, 120 perc

A középszintű vizsga 120 percig tart, nyolc-tíz feladatból áll: biológiai tényeket és elveket kell felidézni, felismerni a jelenségek közötti kapcsolatokat, szövegeket és ábrákat kell értelmezni. Az írásbelin használhattok zsebszámológépet, a feladatok megoldására legfeljebb 100 pontot kaphattok. 

Tavaly az előző évek feladatsoraihoz hasonló nehézségű, gyakorlatorientált tesztet kaptak a középszinten érettségizők, a kérdések egy részének megválaszolásához azonban egészségügyi háttértudásra volt szükség. Az előző évek feladatsorait itt találjátok, a tavalyi érettségiről pedig itt olvashattok.

Feladatsorok és megoldások az eduline-on

Az eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, iratkozzatok fel hírlevelünkre, vagy lájkoljátok Facebook-oldalunkat. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Milyen feladatok lesznek az emelt szintű érettségin?

Az emelt szintű biológiavizsga 240 perces. A vizsgázóknak egy nyolc-tíz feladatot tartalmazó lapot kell megoldaniuk, emellett azonban esszéfeladatot is kapnak, amelyek az alábbi témakörből kerülnek ki: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan.

Az emelt szinten vizsgázók is maximum 100 pontot szerezhetnek. Az írásbeli vizsgán szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet lehet használni. Tavaly az emelt szintű írásbeli témái között volt embertan, etológia, növénytan és genetika is. A 2013-as emelt szintű bioszérettségi feladatait és a hivatalos megoldásokat itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!