szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bővül a kötelezően feldolgozandó életművek sora: az eddigi hat helyett már tíz szerző életműve lesz kötelező tétel a megújuló magyar nyelv és irodalom érettségin - írja a Népszava.

Az új nevek között szerepel a Horthy-korszak egyik legnépszerűbb írója, Herczeg Ferenc is - írja a Népszava az egyeztetés alatt álló magyarérettségi terveire hivatkozva.

A lap szerint új tételként megjelentek a 20. századi határon túli magyar irodalom szerzői, köztük Wass Albert, a nyelvtörténet témakörében viszont már meg sem említik a magyar nyelv finnugor származását a tételek között, helyette a „magyar nyelv rokonságának hipotézisei” kifejezés szerepel.

A tervezetet a lap szerint a Magyartanárok Egyesületének (ME) nem küldték el – a ME tagjai csak nem hivatalos úton vethettek rá pillantást. Ezzel szemben mások mellett a Nemzeti Pedagógus Kar vagy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete megkapta a tervezetet - állítja az oldal.

A Magyartanárok Egyesületének elnöke, Arató László a lapnak azt mondta, hogy mind nemrég megjelent új vizsgamodell, mind az egyeztetés alatt álló részletes vizsgakövetelmények abszolút múltközpontúak. A tervezet szerint nem elég az életműtételek bővítése, a vizsgáról továbbá eltűnnek az olyan gyakorlati szövegalkotási feladatok is, mint az érvelés, vitaindító és hivatalos levelek írása, ezek helyett „műveltségi tesztfeladatokat” vezetnek be.

Az érettségi módosított szabályai felmenő rendszerben lépnek életbe, a 2023/2024-es tanév őszi vizsgaidőszakáig az eddigi követelmények szerint zajlanak majd az érettségik, a módosításnak tehát semmilyen hatása nem lesz az idei vizsgákra - nyilatkozta korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!