szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Februárban nem csak a felvételi jelentkezés határideje, hanem az érettségi jelentkezés határideje is lejár. Azonban egy nagyon fontos feltételnek idén is meg kell felelnie az érettségizni vágyó diákoknak. Itt vannak a részletek.

Az érettségi jelentkezési határideje a május-júniusi vizsgaidőszak esetén február 15-e. Fontos, hogy a felsőoktatási jelentkezés határideje is február 15-e, és az az e-felvételi használatával történik. Az érettségi vizsgára és a felsőoktatási felvételi eljárásba külön-külön kell jelentkezést benyújtani, a két jelentkezés nem „váltja ki" vagy „helyettesíti" egymást - írja az Oktatási Hivatal.

A rendes érettségi vizsgák kezdetéig kell teljesíteni az ötven órányi közösségi szolgálatot, abban az esetben, ha a vizsgázó ezt nem teljesíti, nem kezdheti meg – egyetlen vizsgatárgyból sem – az érettségi vizsgáit. Tehát a diákoknak az utolsó középiskolai évfolyam végéig kell teljesíteniük a közösségi szolgálatra vonatkozó előírásokat – írja az OH.

Azoknak, akik előrehozott vizsgát tesznek, van már érettségi bizonyítványuk, vagy valamelyik tárgyból megbuknak év végén - és így csak előrehozott vizsgát tehetnek -, nem kell teljesíteniük a közösségi szolgálatot.

A szabályok azonban hamarosan változhatnak. Annak érdekében ugyanis, hogy az iskolai közösségi szolgálat "valóban hasznos legyen", a koordinációs feladatokra szánt időt beépítenék a pedagógusok kötelező óraszámába. Előrehoznák továbbá az ötven óra teljesítésének határidejét is, az érettségi-jelentkezés időpontjáig ez tavaszi érettségi esetén február 15-öt jelent. Erről bővebben itt olvashattok.

Változtatnának az iskolai közösségi szolgálat szabályán: korábban kéne teljesíteni

Annak érdekében, hogy az iskolai közösségi szolgálat "valóban hasznos legyen", a koordinációs feladatokra szánt időt beépítenék a pedagógusok kötelező óraszámába - írja a Magyar Nemzet.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.