szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan néz ki a biológiaérettségi közép- és emelt szinten? Mikre adnak pontot a viszgán, és mennyi időtök lesz egy-egy feladatsorra?

Milyen az írásbeli és a szóbeli vizsga a középszintű érettségin?

A biológiaérettségin középszinten összesen 150 pontot érhettek el (100 pontot az írásbelin, 50 pontot pedig a szóbelin). Az írásbeli vizsgára 120 percetek lesz, egy 6-12 feladatból álló feladatsort (összesen 80 részfeladattal) kell kitöltenetek.

A szóbeli vizsga már jóval komplexebb, az 50 pont a következőképpen oszlik el feladatonként: 20 pontot kaphattok a projektmunkátokra vagy a gyakorlati feladatotokra, 25 pont járhat egy téma kifejtésére (vagyis a kihúzott tétel feleletére), és 5 pontot szerezhettek mindkét feladat felépítésére és a nyelvi kifejezőkészségre. A szóbeli vizsgára egyébként 15 percetek lesz.

Milyen a pontszámítás az írásbelin?

A középszintű írásbeli vizsgán 100 vizsgapont szerezhető. Az általatok elért dolgozatpontokat 1,25-tel szorozva kapjátok meg a vizsgapontok számát, pl. a dolgozatban szerzett 80 pont esetén 80 * 1,25 = 100 pont. Ha az így kiszámított vizsgapont nem egész szám, akkor a kerekítés szabályai alapján kell kerekíteni - teszi hozzá az Oktatási Hivatal tájékoztatója.

Milyen az emelt szintű vizsga felépítése?

Ha emelt szintű biológiaérettségire jelentkeztetek, már egészen más pontozás és szabályok érvényesek rátok. A feladatlapok kitöltésére, vagyis az írásbeli vizsgára összesen 240 percetek lesz, két típusú feladatsort kell megoldanotok. Egy 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort, amelyre 80 pontot kaphattok, és egy irányított esszét is tartalmazó választható problémafeladatot, erre 20 pontot kaphattok maximum.

A szóbeli vizsgarészre 20 percetek lesz, 5 perccel több, mint középszinten, ugyanakkor szintén 50 pontot szerezhettek. Egy A) és egy B) feladatot kell megoldanotok, kifejtenetek. Az emelt szintű biológiaérettségi hivatalos szóbeli témaköreit itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!