szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyílt levelet írtak az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) olvasói Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének a könyvtár súlyos helyzetéről.

„Ha az OSZK működése akár átmenetileg is ellehetetlenülne, az az egész magyar nemzeti kultúrát érzékenyen érintené" - fogalmaznak a levélben, amelyről a 168 Óra is beszámolt. Az ellehetetlenedés pedig nem áll messze a valóságtól: életveszélyes liftekről, rákkeltő azbesztről számolnak be az olvasók a könyvtár állapota kapcsán.

Az is kiderül a levélből, hogy a könyvtár mintegy négyszáznyolcvan dolgozójának negyven százaléka minimálbért kap munkájáért, a doktori fokozattal rendelkező munkatársak fizetése pedig átlagosan bruttó 250 ezer forint, ami miatt rendszeresek a felmondások is - írják. A teljes levelet érhetitek el.

A könyvtár nehézségeiről nemrég Megyes Jenő, az OSZK gazdasági főigazgató-helyettese írt egy levélben, amiben azt jósolta, az intézmény már áprilisban csődbe megy. Egy másik hír szerint pedig az egész könyvtárat elköltöztetnék, amelyről Tüske László igazgató azt mondta: átadják a területet, mert egyébként nem lesz nyugalmuk - derül ki a cikkből.

Életveszélyes az egyik pécsi iskola, a felújítás mégis évek óta csúszik

Az életveszélyessé vált, és emiatt bezárt pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola.