szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, december 16-ától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV azt írta, a tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-éig érvényes azoknak a diákigazolványa, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat.

Viszont, ha nem tanultatok tovább, illetve nem helyezkedtetek el - és más jogcímen sem vagytok jogosultak az egészségügyi szolgáltatásra -, akkor december 16-ától (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnetek. Ez idén havonta 7 710 forint, naponta 257 forint.

Hozzátették: a járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak - a korábbi gyakorlattal ellentétben - nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján. Persze van lehetőségarra is, hogy ezt a járulékot helyettetek más személy vagy szervezet fizesse meg.

Így bár a diákigazolványok még érvényesek, miután a lejárt matricákkal ellátot kártyákat a vészhelyzet végéig használhatjátok, ez az engedmény nem érvényes a járulékfizetéser.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!