szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Írtatok egy nyerő önéletrajzot, és be is hívtak az állásinterjúra? Most összeszedtünk néhány gyakori kérdést, ami előfordulhat az interjún.

„Melyek a legjobb és legrosszabb tulajdonságai?”

Ezt a kérdést szinte mindig felteszik az állásinterjún, ezzel ugyanis az önképetekre kíváncsi a HR-es. Éppen ezért, érdemes már előre átgondolnotok, hogy mit fogtok válaszolni, mivel a tétovázással olyan benyomást keltetek, mintha nem ismernétek magatokat eléggé - ez pedig meglehetősen rossz kezdés. A túlzott magabiztosság vagy a sok önkritika szintén rossz fényben tüntet fel titeket, ezért érdemes mások véleményét említenek a sajátotok helyett - például: „A korábbi főnököm szerint megbízható vagyok, mert…”. Az is nagyon fontos, hogy a válaszotokat mindig támasszátok alá az önéletrajzotok egyes elemeivel - például: „csapatjátékos vagyok - az egyetemen több éven keresztül voltam az X projekten dolgozó csapat tagja”.

„Miért pályázta meg ezt az állást?”

Nagyon fontos, hogy érezhető legyen, mennyire motiváltak vagytok. Az interjúztatót ugyanis az egyáltalán nem érdekli, hogy már milyen régóta kerestek állást, az pedig pláne nem, hogy a pénz az elsődleges motiváció számotokra. Ehelyett beszéljetek arról, miért szimpatikus a vállalat, mi tetszik a pozícióban, ha pedig arra is kitértek, hogy a munkáltató mit nyerne veletek, az pluszpont.

„Mennyit tud a cégről?”

Az előző kérdéssel szorosan összekapcsolódik, ugyanis ez is sokat elárul arról, mennyire vagytok motiváltak. A legjobb, ha még a pályázás előtt utánanéztek a cégnek, így nem fog felkészületlenül érni benneteket a kérdés.

„Hogyan képzeli el magát öt év múlva?”

Ha csak átmeneti állást kerestek, akkor sem szabad kihangsúlyoznotok, hogy nem terveztek előre három-öt évre. Gondoljatok arra, mit szeretnétek elérni az adott cégnél öt év alatt, és erről beszéljetek. Az is fontos, hogy csak a szakmai terveitekről faggathat az interjúztató, vagyis a családalapításról, külföldre költözésről és hasonló magánéleti ügyekről nem kérdezhet titeket.

Pályakezdőként kerestek munkát? Ezekre érdemes figyelni

Az álláskeresés folyamata soha nem egyszerű folyamat, főleg ha pályakezdőként vágtok bele. Összeszedtünk néhány fontos információt és tanácsot, ami hasznotokra válhat a keresési folyamatban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!