szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár most kezdtétek az egyetemet, akár évekkel ezelőtt, ha szívesen dolgoznátok az óráitok mellett, akkor ezekre a szabályokra érdemes odafigyelnetek. Négy tipp, amit érdemes megfogadni.

Persze ezek nem csak az elsőéves egyetemistáknak lehetnek hasznos tanácsok, hanem mindenkinek, aki a tanulás mellett szeretne dolgozni.

Ne vállaljátok túl magatokat

Csak olyan munkát vállaljatok el, amit biztosan el tudtok végezni és van rá elegendő időtök. Ha az első az egyetem, akkor a vizsgaidőszakban vagy a ZH-héten tartsátok szem előtt az időbeosztásotokat. Amikor diákszervezethez csatlakoztok érdemes előre tisztázni, hogy milyen napokon és mennyi időt értek rá. Ha jelentkeztek egy munkára, akkor érdemes beleszámolni, az utazással töltött időt is, ha több helyen is végezhetitek a munkát, fixáljátok, melyik a legideálisabb számotokra.

Válasszatok megbízható iskolaszövetkezetet

Nézzetek utána annak, hogy a szövetkezet rendelkezik-e DiákÉSZ tagsággal, valamint tájékozódjatok mások tapasztalatairól. Gyűjtsetek információkat a kiválasztott diákszövetkezetről a weboldala vagy a Facebook-oldala alapján.

Nézzetek utána a szabályoknak

Például társadalombiztosítási szempontból a nappali tagozatos tanulók vagy hallgatók egészségügyi szolgáltatásra jogosultak, így nem terheli egészségügyi járulékfizetési kötelezettség - így például táppénzre sem jogosultak. A munkabérből nyugdíjjárulék sem vonnak le, így szolgálati idő sem keletkezik. A diákmunka szabályairól bővebben itt olvashattok.

Minden legyen leírva és megbeszélve

Diákként is ragaszkodni kell az írásban megkötött – az alapbért, a munkakört, a munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ha nem diákszövetkezetben kezditek el a munkátokat, ez akkor is nagyon fontos. Mindent tisztázzatok és rögzítsetek már a munka megkezdése előtt. Az aláírt papírokból pedig mindig kérjetek saját példányt.

Ha szívesen dolgoznátok, de nem tudjátok, hol álljatok neki a keresésnek, akkor itt egy jó ötlet. Ezzel az appal bárhonnan megnézhetitek a hirdetéseket, a munkaidőt vagy a fizetést.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.