szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mit érdemes az önéletrajzba írni a nyelvtudásotokról, és hogyan lehet felkészülni az idegen nyelvű állásinterjúkra?

Mi ér többet: a nyelvtudás vagy egy mesterszakos diploma? Mire megyek érettségivel, nulla nyelvtudással? El lehet helyezkedni a szoftverfejlesztés/programozás területén nyelvtudás nélkül? Több tucat ilyen kérdést lehet találni a legnépszerűbb "kérdés-válasz" oldalakon. Nem véletlenül: bár a diplomaszerzéshez (sőt 2020-tól a felsőoktatási felvételihez) is kell nyelvvizsga, a pályakezdők egy része azzal szembesül, hogy hiába szerzett három, négy, öt évvel korábban nyelvvizsga-bizonyítványt, a nyelvtudása megkopott.

Jóval nehezebben és hosszabb idő után tudnak elhelyezkedni a nyelveket nem beszélő pályakezdők, mint azok a friss diplomások, akiknek aktív idegennyelv-tudásuk van – és az esetek többségében a fizetésük is jóval alacsonyabb, mint a nyelveket beszélő kollégáiké.

A két idegen nyelvet beszélőkre például a nagyobb vállalatok, a multinacionális cégek és a shared service centerek, vagyis az SSC-k is vadásznak. Utóbbiak egyre több pályakezdőt vesznek fel – ráadásul magas fizetéssel –, az elmúlt években ugyanis több tucat SSC jött létre Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, ezek a szolgáltatóközpontok végzik a multinacionális cégek bizonyos tevékenységeit, így például a számlázást, a HR- és IT-feladatok egy részét, a beszerzést, az ügyfélszolgálatot, a könyvelést.

HVG Állásbörze: hol, mikor?

Helyszín és időpont:

2019. március 6. 10:00-19:00
2019. március 7. 10:00-17:00

Papp László Budapest Sportaréna (1143 Budapest, Stefánia út 2.) További infókat itt találtok!

„A középfok jellemzően nem is elég, egy erős középfokkal vagy felsőfokkal lehet állást találni. Az angolul, németül és a többi nagy európai nyelvet ismerők mellett a kis nyelveket beszélőket is nagyon keresik. Ha valakinek például van egy erős holland-, spanyol- vagy akár szlováknyelv-tudása, mellette pedig angolul is jól beszél, tárt karokkal várják az SSC-k, amelyekben ráadásul nagyon gyorsan előre lehet lépni” – mondta korábban az Eduline-nak Hajdú Csongor, a HVG Állásbörze főszervezője.

Mit írjatok a CV-be a nyelvtudásotokról?

Legyetek informatívak: ha van nyelvvizsgátok, írjátok le, milyen típusú és szintű, és hogy mikor szereztétek, emellett azonban azt is tüntessétek fel, jelenleg milyen szinten álltok az adott idegen nyelvből. Az ugyanis önmagában nem sokat árul el az idegennyelv-tudásotokról, hogy 2010-ben B2-es, komplex nyelvvizsgát tettetek angolból – elképzelhető, hogy azóta már majdnem felsőfokon beszéltek, ám az is előfordulhat, hogy mivel nem használtátok a nyelvtudásotokat, nehezetekre esik megszólalni vagy akár írásban kommunikálni az adott nyelven.

Ne maradjon ki az önéletrajzból, ha alap- vagy akár középfokon beszéltek egy idegen nyelvet, de nyelvvizsga-bizonyítványt még nem szereztetek – a lényeg a nyelvtudás, nem a papír. Sőt akár azt is érdemes feltüntetni a CV-ben, ha nemrég egy újabb idegen nyelv tanulásába kezdtetek – ezzel azt bizonyítjátok, hogy nyitottak vagytok az új ismeretek elsajátítására.

A munkaadók idegen nyelvű önéletrajzot és motivációs levelet is kérhetnek, de úgy is dönthetnek, hogy az állásinterjún átváltanak a magyarról az adott idegen nyelvre – és persze az is előfordul, hogy előre jelzik, az állásinterjú teljes egészében angolul zajlik majd. 

Hogyan készülhettek fel az idegen nyelvű állásinterjúra?

Ha előre tudjátok, hogy az állásinterjú egy része (vagy egésze) idegen nyelvű lesz, készüljetek fel a beszélgetésre: ismételjétek át a szakmátokhoz, tanulmányaitokhoz, korábbi munkaköreitekhez kapcsolódó kifejezéseket, és az sem árt, ha az interjú előtti napokban beolajozzátok a tudásotokat, például külföldi (vagy az adott nyelvet jól beszélő) ismerőssel beszélgettek, idegen nyelvű filmeket vagy sorozatokat néztek, híreket olvastok.

Érdemes felkészülni a HR-esek leggyakoribb kérdéseire – miért szeretnétek az adott vállalatnál dolgozni, miért váltanátok munkahelyet, milyen szakmai kihívásokra vágytok, mik az erősségeitek –, de ne magoljátok be a válaszotokat az adott idegen nyelven, csak gondoljátok át, hogyan válaszoltok majd ezekre a kérdésekre.

Ennyit keresnek a frissdiplomások: akár havi több százezer forintot is hazavihetnek

Mennyit keresnek a különböző szakokon végzett, néhány év munkatapasztalattal rendelkező fiatal diplomások? Mutatjuk, mennyi az átlagos havi keresetük, de az adatokból kiderül az is, hogy hol a legtöbb álláskereső vagy kik választják a továbbtanulást a diploma után is.