szerző:
MTI

Több mint 600 új szóval, kifejezéssel és jelentéssel bővítették az oxfordi angol szótárt az aktuális negyedéves frissítéskor - írták közleményükben a szerkesztők.

©

Az újonnan felvettek között szerepel a tavalyi év szava, a jelzőként használt posztigazság (post-truth), amelyet olyan helyzetben alkalmaznak - például politikára vagy korra - amikor a véleményformálásban az objektív tények kevésbé számítanak, mint az érzelmes szólamok vagy személyes meggyőződések. A tavalyi győztes szó kiválasztásának előzménye a júniusi Brexit-szavazás és a novemberi amerikai elnökválasztás volt.

Az oxfordi szótárba bekerült a "woke" új jelentése is: a politikai, kulturális értelemben éber, jól informált felé tolódott el a használata, különösen a Black Lives Matter, a fekete bőrűek elleni rasszizmus és erőszak ellen küzdő nemzetközi szervezet fellépése óta, mindenek előtt a stay woke kifejezésben.

A tenisszel kapcsolatban több mint 50 új szót és 30 új jelentést illesztettek a szótárba, köztük van a "tennis mom" és a "tennis dad" (teniszanya, teniszapa), amelyeket azokra a szülőkre használnak, akik aktívan és lelkesen támogatják gyerekeik sporttevékenységét.

Az Oxford English Dictionary új utolsó szót is kapott: a zyzzyva egy trópusi ormányosbogárféle, amely Dél-Afrikában honos, és a zythum szó évtizedes helyét foglalta el, utóbbi óegyiptomi sörfélét jelent.

Soha nem találnátok ki, melyek lettek az év szavai: itt a lista

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény mozaikszava lett az év szava - ezt A Magyar Nyelv Múzeumában jelentették be szombaton este a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a Múzeumok éjszakája helyi programjai keretében. Minya Károly nyelvész, szókincskutató, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanára, Az év szava választást lebonyolító Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) alapító tagja az MTI-nek elmondta: összesen négy kategóriában hirdettek győztest.