szerző:
Eduline

Régóta fontolgatod, hogy angliai egyetemen tanulsz tovább? A sok (és persze minél hatékonyabb) tanulás, a personal statement megírása, a felvételi procedúra és a sok egyéb teendő mellett van még egy fontos feladatod: el kell sajátítanod az angol felsőoktatásban használt nyelvváltozatát. Hogy mi az az Academic English? Ebből a cikkből mindent megtudhatsz.

Academic English: ha bekerülsz valamelyik angliai egyetemre, ezen a "nyelven" fogsz beszélni, írni, olvasni, előadást hallgatni három, négy vagy öt éven keresztül, úgyhogy érdemes már most, a felvételi procedúra előtt belevágni a felkészülésbe. Már csak azért is, mert a felvételi sikere is függ attól, beszéled-e az angolnak ezt a nyelvváltozatát.

Mi az az Academic English?

Egy biztos: nem az, amit a középiskolában tanultál (ha két tanítási nyelvű iskolába jártál vagy jársz, egy lépéssel közelebb vagy hozzá). Az Academic English az angolnak az a szintje, amit a felsőoktatásban angolul tanulóktól várnak el, akár itthon, akár külföldön. Ez egy gyűjtőnév, önmagában nem egy speciális szak vagy tudományág szaknyelvére vonatkozik, sokkal inkább arra a szókincsre, formális nyelvi stílusra együtt, amit mindenkinek egyformán alkalmaznia kell szövegolvasáskor, írásban vagy szóban egyaránt.

©

Miért fontos az Academic English?

Ha bármilyen angol nyelvű képzésre jelentkeznél, akár az Egyesült Királyságban, akár más európai országban, már a personal statementben is „ezen a nyelven” kell megfogalmaznod terveidet, motivációdat, szakmai érdeklődésedet.

Ha a kiválasztás folyamat során interjút kér tőled az egyik kiválasztott egyetem, akkor szóban is ezt a formális nyelvváltozatot használva kell kommunikálnod a téged kérdezőkkel. Pontosabban: nem kell, csak sokkal jobbak lesznek az esélyeid, ha így teszel.

Az egyetem- és szakválasztás, a sikeres felvételi után néhány hónappal már bedobnak a mélyvízbe, tanulmányaid első percétől az Academic English-t kell használnod.

Miért nehéz?

Mert még a középiskola végére a C1-es szintet elérő nyelvtanulók számára is idegen ez a nagyon formális, távolságtartó, több szempontból is speciális szókinccsel operáló nyelvhasználat. A középiskolai nyelvórákon ilyesmikre nincs idő, ezért az ilyen jellegű nyelvismeretet szinte csak magántanárral lehet megszerezni, jelenleg a magánnyelviskolák sem nagyon foglalkoznak Academic English-felkészítéssel. Sőt a magántanárok közül is csak kevesen specializálódnak erre.

Így tanulhatsz angol egyetemen: már most kezdd el a felkészülést!

Úgy döntöttél, az érettségi után nem maradsz itthon, hanem valamelyik angol egyetemre felvételizel? Ha már 2018-tól szeretnéd elkezdeni tanulmányaidat, itt az ideje elkezdeni a felkészülést - új cikksorozatunk ebben segít. Bonyolultnak tűnő magyar felvételi és pontszámítási szabályok? Szorozd meg kettővel, és talán közelítesz a világ legjobb egyetemei közül többet magában foglaló angol rendszer komplexitásához.

Ami a célirányos továbbtanulási felkészülést korán elkezdőknél rendben van, az a választott tantárgyak speciális angol szókészletének ismerete. Ez alapvető elvárás az angliai egyetemeken, a personal statement vagy motivációs levél írásakor is, de  tantárgyi ismereteket aztán egy esszészerű, koherens és igen formális, 4000 karakteres szövegben kell megírni, ami már nagyobb falat.

Hogyan készülhetsz fel?

Egyik napról a másikra egy kicsit nehéz lesz, de minél előbb belevágsz, annál jobb. Igénybe vehetsz célorientált segítséget, de akár egyedül vagy tanároddal is készülhettek a neten elérhető anyagokkal.

Az Euroexam go2uni programjának keretében egyelőre egy néhányórás speciális felkészítő workshopon vehetsz részt. Itt többek között arra készítenek fel, hogy megfelelő nyelvezettel kommunikálhass, ha részt veszel valamelyik UCAS Exhibition programjában. A közeljövőben egy komplex felkészítő program keretében már egy Academic English felkészítő tanfolyamba is beléphetsz. Ez a kurzus mind a felvételi legfontosabb elemét jelentő personal statement megírásában, valamint a későbbi tanulmányaid elkezdésében segíti majd a nyelvi felkészülésedet. A tervek szerint az Euroexam szakmai partnereiként is működő vizsgahelyek szintén tervezik ilyen típusú felkészítő nyelvtanfolyamok szervezését.

Megvan, hová kell elmenned, hogy mindent (de tényleg mindent) megtudj az angliai egyetemekről

Ha terveid között az szerepel, hogy Angliában tanulnál tovább, hasznos lehet, ha elmész egy kinti workshopra, ami az itthoni Educatio kiállításhoz hasonló rendezvény. Egy ilyen eseményre látogatott el az egyetemi jelentkezés előtt Zsigmond, aki nemcsak információkat szerzett, hanem az ottani campus-élmény is hatást gyakorolt rá. Tapasztalatairól az eduline-nak is beszámolt.

Ha egyedül próbálkozol, az egyik legfontosabb eszközöd a megfelelő szókincs elsajátításához egy alapvetően egyszerű szólistákat tartalmazó anyag, amelyet csak Paquot listájaként szokás emlegetni. Pontos megnevezése az Academic Keyword List, és 930 szót tartalmaz, szófajok szerint csoportosítva. Ezek többsége bármilyen szakmai tudományos jellegű szöveg nyelvi alapját képezi. Ha ránézel a listára, látni fogod, hogy nagyon sok szót ismersz, ez megerősíthet abban, hogy jó alapokra építve kezdhetsz bele a készségeid fejlesztésébe.

Ne hagyd az utolsó hetekre!

Nem túlzás: egy angol egyetemi diploma aranyat ér, de odáig el is kell jutni. Ha nem szeretnéd, hogy az érettségi miatt egyébként is stresszes hónapokban azon kelljen izgulnod, vajon mindent érteni fogsz-e a kiválasztott angliai egyetem előadásain, megfelelő lesz-e a esszéid nyelvi minősége, időben kezdd el a felkészülést, hogy írásban és szóban is készen állj a kommunikációra!