szerző:
Eduline

A diákok a nyári szünetben nehezebben veszik rá magukat arra, hogy elkezdjenek egy intenzív nyelvtanfolyamot, pedig nagyon jó kurzusok vannak a nyári hónapokban, érdemes egy ilyet elkezdeni – mondja az Eduline által megkérdezett olasztanár, aki a szóbeli érettségire készülőknek is hasznos tippeket ad.

©

„A szóbeli érettségi előtti napokban érdemes újra átismételni a különböző témakörök szókincsét, emellett érdemes beszélgetni olasz ismerősökkel vagy cserediákokkal élőben, Skype-on vagy más felületen” – tanácsolja az olaszból érettségiző diákoknak Stefano Bistacchi, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium, valamint az Olasz Kultúrintézet tanára, aki szerint „érdemes úgy gondolni a szóbelire, hogy ott ugyanúgy beszélgetni kell, mint ha például egy kávé mellett beszélgetne valaki egy olasz ismerőssel, így kisebb az esély arra, hogy valaki leblokkol a vizsgán”.

Szerinte az idei írásbeli olaszérettségin aktuális témájú, érdekes feladatokat kaptak a diákok, az első, szövegértési részben például a divatról és egy híres olasz filmről is szó volt. „Az olasz nyelv mellett az olasz kultúra megismerése is nagyon fontos cél. Ha egy tanuló szerelmes lesz az olasz nyelvbe, érezni fogja a motivációt arra, hogy olasz filmeket is megnézzen, ezért is hasznos, hogy ilyen témák is megjelennek az írásbelin. Ahogy az utolsó szövegértési feladat témája – a környezetvédelem – is jó választás volt, lényeges, hogy ilyen fontos témákról az adott idegen nyelven is tudjanak beszélni a diákok” – magyarázza.

A nyelvtanár az írásbeli érettségi nyelvhelyességi feladatsoráról azt mondja, a diákok számára sokszor a nyelvtan a mumus, „pedig a nyelvtan nem ellenfél, hanem eszköz ahhoz, hogy jobban meg tudják érteni a nyelvet”. „Az érettségi előtt ezért azt szoktam tanácsolni a tanulóknak, hogy a nyelvhelyességi résznél legyenek ravaszak. Nem baj, ha nem értik az összes kifejezést, a nyelvtan alapján is ki lehet választani a helyes megoldást” – mondja.

Tippek a vizsgadrukk ellen
„Ha valaki tudja, hogy nagyon ideges szokott lenni a vizsgák előtt, próbáljon egy időre kikapcsolni. A szóbeli előtt fél órával már nincs értelme szavakat tanulni, mert ha valaki ezeket nem sajátította el négy év alatt, harminc perc alatt sem fogja tudni” – mondja Stefano Bistacchi, hozzátéve: a vizsgastressz ragadós, ezért nem mindenkinek tesz jót, ha a szóbeli előtt a többi diákkal a szóbeliről beszélget.  

Nyári szünet: jó időszak a nyelvtanuláshoz

„A diákok a nyári szünetben nehezebben veszik rá magukat arra, hogy elkezdjenek egy intenzív nyelvtanfolyamot, pedig nagyon jó kurzusok vannak a nyári hónapokban, például az Olasz Kultúrintézetben is, érdemes egy ilyet elkezdeni. Nyáron több szabadidő van, ilyenkor is lehet fejleszteni a nyelvtudást” – mondja Stefano Bistacchi, aki azt tanácsolja azoknak a nyelvtanulóknak, akik nem szeretnének nyelvtanfolyamra járni a következő hónapokban, hogy gyakoroljanak szórakoztató nyelvi feladatokkal és játékokkal, használjanak olyan alkalmazásokat, mint például a Duolingo vagy a Babbel. A nyelvtanár szerint a zene is sokat segít, „sokszor mondják a diákjaim, hogy ezt vagy azt a kifejezést egy olasz dal szövegében hallották”. Olasz filmeket is érdemes nézni – attól függően, hogy milyen a tanuló tudásszintje, olasz vagy magyar felirattal. 

„A legjobb, ha valaki kiutazik Olaszországba, nem feltétlenül nyelvtanfolyamra, hanem pár hétre dolgozni vagy önkéntes munkát végezni. Ha ez nem jöhet szóba, Budapesten is működnek olasz szervezetek, közösségek, ahol olasz emberekkel és olaszul tanuló magyarokkal lehet megismerkedni, közös programokon részt venni. Ilyen például a Vivi Budapest Kulturális Csoport” – mondja az Olasz Kultúrintézet tanára, hozzátéve: érdemes olvasni az Il Giornale de Budapest olasz nyelvű online lapot is, de azok a diákok is tudják használni olasztudásukat, akik turisztikai területen vállalnak munkát, „nagyon sok olasz turista érkezik Budapestre”.

„Ha valaki megérti, hogy a nyelv egy eszköz, amely kinyit egy ajtót egy új világra, akkor sokkal nagyobb örömmel fog nyelvet tanulni, hiszen jobban meg szeretné ismerni a másik kultúrát. Olaszországban más a mentalitás, más az életstílus, tényleg egy másik világ” – magyarázza a nyelvtanár, aki egyik diákjának történetét is felidézte az Eduline-nak: „kiutazott Nápolyba, megtapasztalta az olasz kultúrát, mentalitást, és ez annyira megváltoztatta a hozzáállását, hogy ötösre érettségizett olaszból, ma pedig már olasz szakon tanul egyetemistaként”.

Megvan az olaszérettségi hivatalos megoldása

Közzétette a közép- és emelt szintű olaszérettségi javítókulcsát az Oktatási Hivatal. A középszintű olaszérettségi feladatsora: A középszintű olaszérettségi megoldása: Az emelt szintű olaszérettségi feladatsora: Az emelt szintű olaszérettségi megoldása: Van jó néhány olyan szak, amelyen kötelező egy vagy két tárgyból emelt szintű vizsgát tenni, ezekből számolják ugyanis a felvételi pontokat.