szerző:
Eduline

Szardínia szigetéről végleg eltűnhet a katalán nyelv, ennek oka pedig a túl központosított iskolarendszer.

©

A New York Times ír arról, hogy veszélyben van a katalán nyelv az Olaszországhoz tartozó szigeten. A nyelvet Szardínián már csak Algheróban beszélik, de a lakosság többség - és főleg a fiatalok - inkább csak az olaszt használják.

Szardíniára még a 14. század során került át a katalán nyelv a katalán hódítókkal együtt. A később az egyesített Olaszországhoz került szigeten a 19. század elején még szinte mindenki katalánul beszélt. Miután a nyelv több emberöltőt megélt, egy évszázad alatt a beszélők száma megcsappant, ma már csak a 43 ezres lakosság negyede ismeri és használja.

Bár Olaszországban törvény védi a 12 történelmi kisebbségi nyelvet, hiába, ha a helyiek szerint a túlzottan központosított iskolarendszer nem engedi ezek érvényesülését. Ezért indítottak el nemrég egy programot, amelynek keretében katalán nyelvórákat tartanak mintegy 150 helyi iskolásnak. Bár a programban csak önkéntesek vesznek részt, és csak az év egyik felében tartják meg a kurzust.

A katalán nyelv eltűnésével a katalán indentitás és kultúra is kiveszhet a szigetről a cikkben megszólaló helyiek szerint. A teljes cikket itt olvashjatjátok el.