szerző:
Eduline

Mennyit kell fizetnetek a népszerű nyelvvizsgatípusokért? Hol tehettek nemzetközileg elismert vizsgát? Milyen eredményt kell elérnetek, ha közép- vagy felsőfokú bizonyítványt szeretnétek kapni? Cikksorozatunk e heti részében a British Council nyelvvizsgáiról olvashattok.

©

A British Councilnál IELTS (International English Language Testing System), illetve Cambridge ESOL angol nyelvvizsgát tehettek. Mindkettő négy készséget mér: az írás- és beszédkészséget, az írott, illetve a hallott szöveg értését.

Az IELTS nyelvvizsga

Kétféle nyelvvizsgát tehettek: az akadémiait (Academic modul) általában az angolszász egyetemek, főiskolák kérik, az általános nyelvvizsgára (General Training modul) pedig a középiskolai tanulmányok angol nyelven történő elvégzéséhez vagy munkavállaláshoz lehet szükségetek. Ezt a modult kéri például az ausztráliai és kanadai bevándorlási hivatal is.

Ha sikeresen vizsgáztok, a Közös Európai Referenciakeret (KER) szintjeinek megfelelő nemzetközi bizonyítványt kaptok. Az eredményt pedig kilenc pontos skálán értékelik, a B1-es szinthez legalább a pontok felét kell elérnetek. Az 5,5-6,5 pontos eredmény B2-es szintű nyelvvizsgát ér. Ha 7-8 pontot szereztek, C1-es, ha 8,5-9 pontot, akkor pedig C2-es szintű bizonyítványt kaptok. (Mindig fél pontra kerekített eredménnyel számolnak.)

Ha IELTS vizsgát tesztek, honosítással kaphattok államilag elismert bizonyítványt: ha 4 és 5 pont közötti az eredményetek, alapfokú, ha 5,5-6,5 pontot szereztek, középfokú, ha pedig legalább 7 pontot szereztek, felsőfokú nyelvvizsgára válthatjátok át.

Havonta két vizsgaidőpontot hirdetnek, a vizsga időpontja előtt legalább öt héttel kell jelentkeznetek. Először ki kell töltenetek egy online regisztrációs űrlapot, a szükséges dokumentumokat pedig beszkennelve emailben, vagy postai úton küldhetitek el a British Councilnak. A vizsga díja 48.000 forint.

Ilyen a Cambridge ESOL nyelvvizsga

A Cambridge ESOL nyelvvizsgákat több országban elfogadják felvételinél, diplománál és munkavállalásnál, 2003 óta pedig Magyarországon is akkreditált, így nem kell honosítani. Budapesten és vidéken összesen tizenegy helyszínen vizsgázhattok, évente általában három időpontot hirdetnek márciusban, júniusban, illetve decemberben.

Az általános nyelvvizsgák mellett üzleti, gyermek és jogi nyelvvizsgát is kínál a British Council. Az öt különböző szintű vizsgának - A2-C2-ig - saját neve is van: KET (A2), PET (B1), FCE (B2), CAE (C1), CPE (C2). A külföldi egyetemeken általában a CAE vagy a CPE vizsgát várják el.

Ha kiemelkedő eredményt értek el, eggyel magasabb szintű bizonyítványt, ha pedig csak néhány ponttal értek el gyengébb eredményt annál, mint amilyen szintre jelentkeztetek, eggyel alacsonyabb minősítést kaphattok.

Nyelvvizsgakörkép

Ilyen az ITK-Origó nyelvvizsga

Az Euroexam nyelvvizsgái

A legfontosabb tudnivalók az ECL nyelvvizsgáiról

Hogyan néz ki a TELC nyelvvizsga?

BME-nyelvvizsgák

A TOEFL-nyelvvizsga

Ilyenek a City & Guilds vizsgái

A Goethe Institut nyelvvizsgái

Államilag elismert alapfokú nyelvvizsgát a B1-es, középfokút a B2-es, felsőfokú pedig a C1-es, illetve C2-es vizsgáért kaphattok, akkor ha minden készségre legalább 40 százalékot kaptok, és összesen megszerzitek minimum a pontok 60 százalékát. Ha nem éritek el a nyelvvizsgához szükséges szintet, államilag elismert bizonyítványt alacsonyabb szinten sem kaphattok - ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha kiválóan teljesítetek.

A KET vizsga 23 ezer, a PET 34 ezer, az FCE 42 ezer, a CAE 44 ezer, a CPE pedig 46 ezer forintba kerül. Jelentkezni az adott vizsgaközpontnál tudtok, a pontos helyszínt és időpontot két héttel a vizsga előtt kapjátok meg.