szerző:
Eduline

Hová fordulhattok, ha úgy gondoljátok, hogy lepontozták a feladatlapotokat a nyelvvizsgán? Hány napon belül bírálják el a fellebbezést? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Most nyelvvizsgáztam, de nem lett meg, mert az olvasott szöveg értése részben nem szereztem meg a pontok negyven százalékát. Szerintem elszámolták a pontokat: kihez fordulhatok?

Ha úgy gondoljátok, nem jól értékelték az írásbeli vagy szóbeli vizsgátokat, számolási hibát találtatok, vagy a nyelvvizsgaközpont megsértett valamilyen jogszabályt (például nem az előzetes tájékoztatás szerint zajlott a vizsga), az eredmény közlésétől számított tizenöt napon belül nyújthattok be felülvizsgálati kérelmet a központ vezetőjének.

A kérelemről tizenöt napon belül döntenek: ha az eredménnyel nem értetek egyet, az Oktatási Hivatalhoz címzett, de a vizsgaközponthoz benyújtandó panasszal élhettek, ez azonban már  csak jogszabálysértésre vagy az eredményszámításban mutatkozó számolási hibára vonatkozhat. A panaszt az Oktatási Hivatal bírálja el, ha elfogadják, a jogerős döntés közlésétől tizenöt napon belül megkapjátok a nyelvvizsga-bizonyítványt.

Nyelvvizsgakörkép

Ilyen az ITK-Origó nyelvvizsga

Az Euroexam nyelvvizsgái

A legfontosabb tudnivalók az ECL nyelvvizsgáiról

Hogyan néz ki a TELC nyelvvizsga?

BME-nyelvvizsgák

A TOEFL-nyelvvizsga

Ilyenek a City & Guilds vizsgái

Nyelvvizsgák a British Councilnál

A Goethe Institut nyelvvizsgái