szerző:
Szponzor tartalom
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Papírmentes, kifejezetten a Z és az Y generációra szabott, gyors: ezt ígéri az új akkreditált nyelvvizsga, amelyre már lehet jelentkezni.

Papír és toll nélkül nyelvvizsgáznak azok, akik az iTolc (International Test of LanguageCompetence) nyelvvizsgájára jelentkeznek, a most induló új angol és német nyelvű nyelvvizsgát ugyanis száz százalékban számítógépre szabták. Ráadásul a vizsga fejlesztői kifejezetten a fiatal korcsoportot célozzák meg: a Z és az Y generációs diákok, fiatal felnőttek nyelvtanulási és nyelvhasználati szokásainak figyelembevétele volt a fejlesztői fókuszban.

Digitális nyelvvizsga: könnyített terep?

A vizsga fejlesztői szerint sokan inkább választanának olyan nyelvvizsgaformát, ahol a vizsga digitális környezetben zajlik, hiszen a nyelvtudásukra is leginkább digitális környezetben van szükség. Az iTolc ennek megfelelően teljes egészében digitális vizsga, vagyis papír és toll helyett számítógépet használnak a vizsgázók – ez könnyebbséget jelent azok számára, akik csúnya, már-már olvashatatlan kézírásuk miatt hátrányból indultak a nyelvvizsgán, hiszen az íráskészséget mérő rész is digitálisan zajlik. A szótárhasználatot is ehhez igazították: nem nyomtatott, hanem az Akadémia Kiadó digitális, kétnyelvű szótárait lehet használni minden vizsgarésznél.

©

A hallás utáni szövegértést tesztelő részben a vizsgázók a saját ritmusukban hallgathatják meg a felvételeket, így nem fordulhat elő, hogy nem tudnak odafigyelni az elhangzó szövegre valamilyen zavaró körülmény miatt. A szóbeli vizsga sem a hagyományos formában zajlik. A számítógép által adott instrukciók szerint kell a vizsgázónak szóban megnyilvánulnia, az erről készült hangfelvételt később a vizsgáztatók anonim módon értékelik. A szóbeli társalgás részét is rendhagyó módon oldják meg, a beszélgetést anyanyelvi beszélők rögzített hangja szimulálja – magyarázta Dr.Dávid Gergely habilitált egyetemi docens, az ELTE Angol Nyelvpedagógiai Tanszékének oktatója és szakembere, aki a nyelvvizsga fejlesztését és az ahhoz kapcsolódó kutatást vezette.

Az írásbeli vizsga témaválasztását is igyekeztek a fiatalabbakra szabni – vagyis életszerű feladatok és témák kerülnek elő a vizsgán, az íráskészséget mérő részben újabb szövegtípusok, szövegfajták vannak a középpontban. Több emailes kommunikációs feladat mellett a levél mellett a blog is szerepel mint szövegfajta– mondja Dávid Gergely.

Jár érte pluszpont

Mivel már akkreditált nyelvvizsgaközpontról van szó – az iTolc idén márciusban került a már meglévő több mint húsz hazai, államilag elismert, akkreditált nyelvvizsgarendszer közé – a felsőoktatási felvételin is pluszpontot kaphattok érte. A nyelvvizsga díjának visszaigénylésére is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely más nyelvvizsgaközpontnál: ha sikerül a szóbeli és az írásbeli, a 35 évnél fiatalabbak visszakérhetik az államtól a befizetett vizsgadíjat.

Ebben az évben országszerte várhatóan 13 vizsgahellyel indulnak el, májusban lesznek az első vizsgaidőpontok (a legelső május 6-án), amelyre már lehet jelentkezni regisztráció után. Akik igazán biztosra akarnak menni, próbavizsgán is részt vehetnek, ugyanis erre is van lehetőség a nyelvvizsgaközponton keresztül.

Élő bemutató

Az iTolc nyelvvizsgát kedden (2019. április 30-án) 19 órától élőben is megismerheti bárki, és érdeklődhet róla a fejlesztőktől a Ismerd meg az iTOLC nyelvvizsgát! eseményen Budapesten az Anker közben.

Aki pedig szeretné kipróbálni magát és a vizsgát az április 30-ig jelentkezhet ingyenes iTOLC próbavizsgára.

A cikk az iTolc Nyelvvizsgaközpont támogatásával jött létre, előállításában és szerkesztésében az eduline.hu szerkesztősége nem vett részt.