szerző:
Eduline

1956-os forradalom. eseményei - terjedelem: 4 oldal

részlet:

Október 28.: A Szabad Nép enapi vezércikke is demokratikus forradalomnak nevezi az eseményeket, Szuszlov és Mikojan egyetértésével. Késő délután Nagy Imre rádióbeszéde is ezt mondja. Bejelenti, hogy a szovjet csapatok elhagyják az országot, feloszlatják az ÁVH-t, nemzeti ünnep lesz március 15., amnesztiát hirdet. Ez a győzelem napja.
Ezen a napon kerül az ENSZ elé a magyar kérdés.

Október 29.: Szuezi válság. A Szovjetunót biztosítja az USA, hogy Magyarországot nem tekinti lehetséges szövetségesnek, Tulajdonképpen szabad kezet kapnak a szovjetek.
Itthon ezen a napon alakul meg a Forradalmi Katonai Bizottság Király Béla vezetésével ( rendőrség + hadsereg + felkelők)

Október 30.: Mikojan és Szuszlov elutazik, tudomásul véve a változásokat. A szovjet kormány sajnálkozó nyilatkozatot tesz közzé. Felkelők megostromolják a Köztársaság téri Pártszékházat, azt hiszik, hogy ÁVH-ok rejtőzködnek benne. 24 főt , köztük a Nagy Imre hívének számító Mező Imrét meglincselik.
Délután Nagy Imre bejelenti az egypártrendszer megszűnését és a négypárti koalíció helyreállítását. Leváltják a Rádió vezetőit, este kiszabadítják Mindszenty Józsefet. Elkezdik a szovjet páncélosok kivonását.

Október 31.: Megalakul a Nemzetőrség, a kormány bejelenti, hogy kilépünk a Varsói Szerződésből. Kiderül, hogy a szovjetek, nemhogy elmennének, de ezen a napon újabb csapatok érkeznek.


letöltés