szerző:
Eduline

Akkor most mégis van tanárhiány?

©

Ahogy nemrég megírtuk, arra is volt példa, hogy leszerződtek egy olyan fizika szakos pedagógussal, aki súlyos alkoholista, csak hogy betöltsék végre az állást. Egy vidéki kisiskolában tavaly hónapokig a magyar szakos igazgatóhelyettes tanította a matekot és a fizikát, annyira nem volt szakos kolléga. Olyan is előfordult, hogy egy iskolában gyakorlatilag lement a tanév úgy, hogy a gyerekek nem láttak fizika szakos tanárt.

A Klebelsberg Központ (KK) elnöke ezek ellenére úgy véli, nincs országos pedagógushiány, Hajnal Gabriella legalábbis a Magyar Hírlapnak adott interjúban korábban arról beszélt, a kétezer feletti betöltetlen álláshely csak a nyári szünet miatt létezik, ilyenkor természetes a fluktuáció, ezért a sok hirdetés.

Azonban a legfrissebb bejelntés alapján "bőven elférnének még pedagógusok a természettudományi tantárgyak oktatásában."

Mindezt szintén Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke mondta ma reggel az M1-en. Az elnök elmondta, változó a tanárlétszám a különböző tantárgyi területeken, az olasz nyelv oktatásában például többen vannak, mint amennyire szükség van.

Gondok azokon a kistelepüléseken vannak, ahol az iskola létszáma is nagyon alacsony. Azért is nehéz ezekre a településekre pedagógust találni, mert főállású tanárra szinte nincs is szükség - tette hozzá.

Hónapokig a magyar szakos tanár tanított matekot és fizikát: tényleg nincs tanárhiány?

A Klebelsberg Központ (KK) elnöke úgy véli, nincs országos pedagógushiány, a hvg.hu által megkérdezett iskolavezetők mindegyike azt mondta: ez egyszerűen nem igaz. Leszerződtek egy olyan fizika szakos pedagógussal, aki súlyos alkoholista, csak hogy betöltsék végre az állást. Egy vidéki kisiskolában tavaly hónapokig a magyar szakos igazgatóhelyettes tanította a matekot és a fizikát, annyira nem volt szakos kolléga.