szerző:
Eduline

A Klebelsberg Központ (KK) elnöke úgy véli, nincs országos pedagógushiány, a hvg.hu által megkérdezett iskolavezetők mindegyike azt mondta: ez egyszerűen nem igaz.

©

Leszerződtek egy olyan fizika szakos pedagógussal, aki súlyos alkoholista, csak hogy betöltsék végre az állást. Egy vidéki kisiskolában tavaly hónapokig a magyar szakos igazgatóhelyettes tanította a matekot és a fizikát, annyira nem volt szakos kolléga. Olyan is előfordult, hogy egy iskolában gyakorlatilag lement a tanév úgy, hogy a gyerekek nem láttak fizika szakos tanárt - ilyen, a pedagógushiányról szóló történeteket hallott a hvg.hu az ország különböző részében működő iskolákból.

A Klebelsberg Központ (KK) elnöke ezek ellenére úgy véli, nincs országos pedagógushiány, Hajnal Gabriella legalábbis a Magyar Hírlapnak adott interjúban arról beszélt, a kétezer feletti betöltetlen álláshely csak a nyári szünet miatt létezik, ilyenkor természetes a fluktuáció, ezért a sok hirdetés.

Nincs országos tanárhiány - a Klik-elnök szerint a következő hét évben biztosan nem lesz baj

A következő hét évben nem várható, hogy a nyugdíjba vonulás miatt magasabb létszámban lenne szükség pedagógus-utánpótlásra. Ennyi idő alatt erre fel lehet készülni a probléma megoldására - mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, aki szerint nincs országos tanárhiány.

A hvg.hu által megkérdezett iskolavezetők mindegyike azt mondta, hogy ez egyszerűen nem igaz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy szinte lehetetlen matematika, fizika, kémia, informatika szakos tanárt találni, de ugyanúgy nagy a hiány tanítókból, nyelvszakosokból, testnevelőkből vagy szakoktatókból is, és egyre több területre keresnek belépő pedagógusokat – hiába.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tibor becslései szerint 2000-nél is több, akár 4-5 ezer állás is lehet betöltetlen, hiszen a közigazgatási álláshirdető oldalon, a Közigálláson csak teljes állású státuszra vonatkozhatnak a hirdetések. Sokszor csak átmeneti időre kell alkalmazni valakit, ezeket a helyeket általában nem pályázati úton töltik be. Ez a látens munkaerőhiány nem jelentkezik a Közigálláson.

Nincs pedagógushiány? Megint megjelentek a tanári álláshirdetések a Jófogáson

Ismét megjelentek a tanári álláshirdetések az apróhirdetési oldalakon - alig pár hét van hátra a tanévkezdésig, de még mindig sok iskola keres pedagógusokat. Már az ország legnagyobb apróhirdetési oldalán, a Jófogáson is keresnek tanárokat egyes közoktatási intézmények.