szerző:
Eduline

Kell-e annak a diáknak társadalombiztosítást fizetnie, aki külföldre megy tanulni? Itt a válasz.

Az egészségügyi szolgáltatásokra járulékfizetés nélkül jogosultnak számít minden olyan magyar állampolgár, aki a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanul. Ez azt jelenti, hogy aki külföldi egyetemen kezdi meg tanulmányait, azt ingyenes egészségügyi szolgáltatás nem illeti meg - írja az Adózóna.

A tanulmányait külföldön kezdő diák két megoldás között választhat. Az egyik lehetőség, hogy megfizeti a havi 7320 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot, amivel külföldön az Európai Egészségbiztosítási Kártyához kapcsolódó ellátásokat veheti igénybe.

Dönthet úgy is, hogy megszünteti a belföldi lakcímét, így társadalombiztosítási szempontból külföldinek minősül, ugyanakkor nem lesz magyar egészségügyi szolgáltatása sem.

Más annak a diáknak a helyzete, aki már rendelkezik hallgatói jogviszonnyal Magyarországon, ám azt külföldi tanulmányaira tekintettel szünetelteti. Őt megilleti az egészségügyi szolgáltatás a hallgatói jogviszonyának a szüneteltetése alatt is.

Ezekre lesz szükségetek, ha külföldi tanulmányútra pályáznátok

Ha külföldön végeznétek a szakmai gyakorlatot vagy egy rövid tanulmányútra utaznátok, a Campus Mundi program nagy segítségetekre lehet. A Campus Mundi program támogatásával a világ szinte bármely pontjára eljuthattok szakmai gyakorlatra vagy egy rövid tanulmányútra, ehhez pedig akár 350 ezer forint ösztöndíjat is kaphattok havonta. Most pályázni is még egyszerűbb.