szerző:
Eduline

Minden második szülő több mint 50 ezer forintot költ a beiskoláztatásra. A legtöbbe az iskolaszerek és az iskolai öltözet kerül.

©

A Provident Pénzügyi Zrt. 500, általános- és középiskolás gyereket nevelő családot kérdezett meg, mennyibe kerül számukra az iskolakezdés. A megkérdezettek 54 százaléka több mint 50 ezer forintot költ tanszerekre és könyvekre, 15-15 százalék 30-40 és 40-50 ezer forint közötti összeget fizet ki. Meg kell húzni a nadrágszíjat: ennyibe kerül az egyetemi évkezdés

A tanévkezdéssel járó költségek finanszírozása a szülők többségének megterhelő anyagilag, a válaszadók negyede számára komoly anyagi gondot okoz az iskolakezdés, míg 46 százalékuk szerint csak kissé megterhelő az ilyenkor felmerülő kiadások fedezése.

Hasznos infók

Ilyen lesz a 2015/2016-os tanév: itt vannak a legfontosabb dátumok

A hallgatók nagy része nem tudja, mennyit kell költenie havonta

Öt zseniális videó az iskolakezdéshez

Több tízezer forintot is spórolhattok: itt vannak a tanácsaink

A felmérésből kiderül, a szülők a szeptemberi időszakban a legtöbbet a gyermekek iskolai öltözetére, illetve olyan iskolai felszerelésekre fordítják, mint például iskolatáska, füzetek és íróeszközök. A válaszadók több mint fele egyaránt 20 000 forint feletti összeget szán a gyermekek ruháztatására és az iskolaszerek megvásárlására. A tankönyvekkel kapcsolatos kiadásoknál nagyobb eltérés látható az egyes válaszadóknál: a megkérdezettek 37 százaléka maximum 5000 forintot költ könyvekre, míg 28 százalékuk 10 és 20 000 forint közötti összeget, közel negyedük pedig több mint 20 000 forintot fizet tankönyvekre.