szerző:
Eduline

Ősszel már 10 helyszínen lesz elérhető a Skool projekt, melynek keretében ingyen tanulhatnak programozni az erre fogékony 10-14 éves lányok.

©

Tovább terjeszkedik vidéken a lányokat programozni tanító Skool projekt. Nemrég elindult a Skool Klub hálózat, mely helyi oktatók segítségével már Miskolcon, Békéscsabán és Szegeden biztosított 10 hetes, iskola utáni foglalkozásokat. Idén szeptembertől ezek már összesen 10 helyszínen lesznek elérhetők. A nyár folyamán dől el, pontosan hol oktatják a 10-14 éves lányokat a program keretében.

A Skool csapata sajtótájékoztatót tartott abból az apropóból, hogy éppen három éve rendezte első tanfolyamát a Technológiai Oktatásért Alapítvány projekje. Ennek keretében már 1360 lányt tanítottak programozni.

A lányok külön informatikai foglalkozására azért van szükség, hogy mielőbb le tudják vetkőzni azokat a súlyokat, amiket a sztereotípiák tesznek rájuk. A sajóeseményen több egykori és jelenlegi Skool-tanítvány vett részt, akik még ma is csodálkozó pillantásokat kapnak, ha megtudják a környezetükben, mivel szeretnek szavadidejükben foglalkozni. Azzal, hogy nem fiúkkal együtt tanulják a "fiúsnak" ítélt programozást, visszanyerhetik az egészséges önbizalmukat.  

Ma már közhely, hogy egyes becsléesek szerint 20 ezerre tehető az informatika területén betöltetlen álláshelyek száma. Eközben a felsőoktatásban az ilyen szakokon még mindig kevés a nő, főleg azért, mert a társadalomban ez még ma is egy maszkulin szakmának tűnik.

Már 1000 lányt oktatott programozásra a Skool

Magyarországon több tízezer szakember hiányzik IT területről, és főleg a nők körében választják kevesen ezt a pályát. Éppen ezért nagy szó, hogy a Skool elnevezéső projekt az elmúlt három évben már 1000 lányt ért el. A lányokat főként programozni tanítják a Skool keretében.