szerző:
Eduline

A pályakezdők juttatásának emelésével és a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásával enyhítené a pedagógushiányt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

©

Nincs országos tanárhiány - problémák inkább egy-egy régióban adódnak - az iskolafenntartó Klebelsberg Központ vezetője szerint.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete viszont a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása mellett a pályakezdők juttatásának emelését is szorgalmazza a pálya vonzóbbá tétele érdekében - számolt be a Hír TV.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke szerint a tanárképzésen is változtatni kell, a Klebelsberg-ösztöndíjat ki kellene szélesíteni. Az érdekképviselet javaslatairól tárgyalásokat kezdeményez a minisztériummal.

Aggasztó a helyzet: 2000 tanári állást hirdetnek három héttel a tanévkezdés előtt

Több mint kétezer pedagógust keresnek országszerte - legalábbis ennyi tanári, tanítói, óvodapedagógusi, gyógypedagógusi álláshirdetés van a Közigazgatási Állásportálon. A Pénzcentrum azt írja, egészen pontosan 2133 tanári állást hirdetnek most ott - a "szakos" kifejezésre rákeresve majdnem 1200 álláshirdetést találtak, míg a "bármely szakos tanár" kifejezés 398 állásajánlatot dobott ki.

Ezek a tanárok húzhatnák ki az iskolákat a csávából, mégsem kapnak könnyítést

Meredeken emelkedett az elmúlt években a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok száma, a távozókat pedig egyre nehezebben tudják pótolni új kollégákkal az álláshirdető oldalakon még két héttel a tanévkezdés után is tanárokat, tanítókat toborzó iskolaigazgatók.