szerző:
MTI

Migráns gyerekeket fogadna be egy elnéptelenedőben lévő kicsiny dél-olaszországi sziget, hogy ne kényszerüljön bezárni egyetlen iskoláját, ahol mindössze két gyereket írattak be a most kezdődő tanévre.

A szigeten nincs elég gyerek ahhoz, hogy nyitva tartson az iskola - mondta Ventotene polgármestere, Gerardo Santomauro, aki szerint az elvándorlás miatt van egyre kevesebb gyermek a Nápolytól 76 kilométerre fekvő szigeten.

©

Idén még két gyerek kezdi meg az iskolát a 11-14 éves korosztályban, a következő két évben azonban nem lesz egyetlen iskolás  sem Ventotene szigetén, hacsak nem érkezik utánpótlás. 

A polgármester bízik abban, hogy a körzeti iskolaszék erre a tanévre még jóváhagyja az iskola működtetéséhez - tanároknak a szárazföldről való szerződtetéséhez - szükséges pénzt, 2018-ra azonban 10-15 kísérő nélküli migráns gyereket vagy kisgyerekes családokat fogadnának be, hogy továbbra se kelljen bezárni az iskolát. 

©

A 300 lakossal rendelkező sziget több bevándorlót már nehezen tudna befogadni - mondta a polgármester. Ha bezárják a helyi iskolát, a legközelebbi iskola kétórányi kompútra lenne a szárazföldön. 

©

A dpa német hírügynökség szerint Ventotene szigetét az Európai Unió bölcsőjeként tartják számon, mert száműzött antifasiszták a II. világháborúban itt fogalmaztak meg egy kiáltványt az európai egységről.

Ötezer menedékkérő diák tanul ősztől a belgiumi iskolákban

Mintegy ötezer, befogadóközpontokban lakó, menekültkérvényének jóváhagyására váró óvodás- és iskoláskorú fiatal kezdi meg tanulmányait szeptember elején Belgiumban - közölte a La Libre Belgique című belga napilap. A napilap a menekültekért felelős belga testület (Fedasil) adataira hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a következő hónap elején mintegy 900 óvodás, 1500 általános- és közel 2600 középiskolás kezdi meg belga oktatási rendszer szerinti tanulmányait.