szerző:
Eduline

Miért kellene minősíteni a több évtizede dolgozó pedagógusok munkáját? Olvasói kommentekből szemezgettünk.

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, törölte az Alkotmánybíróság a pedagógusminősítésről szóló kormányrendelet egy passzusát, vagyis azoknak a nyugdíj előtt álló tanároknak is jár az automatikus feljebbsorolás már 2017. január 1-től, akik az önkéntes vizsgán valamiért nem feleltek meg.

34 éve tanít, de abba a kategóriába száműzték, ahol a friss diplomások kezdenek

„Harmincnégy éve tanítok, és ott vagyok a pedagógus I-es kategóriában, és nincs meg a pedagógus II-es minősítésem" - mondta az ATV-nek egy pedagógus, aki annak idején önként jelentkezett a minősítési vizsgára, ezért kimaradt a nyugdíj előtt álló tanárok, tanítók automatikus átsorolásából.

Korábban a kormány elrendelte, hogy a nyugdíj előtt állók kerüljenek a magasabb, „pedagógus II.” fokozatba. Csakhogy ez nem vonatkozott azokra, akik korábban önként jelentkeztek vizsgára, de az sikertelen volt.

A témáról szóló cikkeinkhez több komment érkezett, a legtöbben nem értik, miért kellene minősíteni a több évtizede tanító pedagógusokat. A kommentek közül válogattunk.

Én azt sajnálom, hogy nincsen pedagógus 0 kategória. Az tükrözné a legjobban, hogy hogyan érzem, éreztem magam 30 év után, háromszakos tanárként letérdepeltetve a rajtvonalhoz.

Én 36. éve élek a hivatásomnak. Rajtvonalon térdepelve szintén. Mondtam, hogy engem ki lehet rúgni vagy már viseljenek el így. A gyerekek a mai napig elém futnak, amikor megérkezem. Ez nekem elég! Ők a legjobb minősítők!

A pályán vagyok 39 éve, most kezdjem bizonygatni 60 évesen,
hogy alkalmas vagyok a pályára?

Tehát vannak, akik dolgoznak, vannak, akik adminisztrálnak és kirakatot mutatnak. A portfólió készítése a tényleges munkától veszi el az időt.

Minek minősíteni azt, aki 20 évnél több időt eltöltött a pályán ? Ha eddig jó volt a munkája, akkor mit bizonygasson? Automatikusan ped II-be kellett volna sorolni, nem megalázni.

Ezek a tanárok húzhatnák ki az iskolákat a csávából, mégsem kapnak könnyítést

Meredeken emelkedett az elmúlt években a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok száma, a távozókat pedig egyre nehezebben tudják pótolni új kollégákkal az álláshirdető oldalakon még két héttel a tanévkezdés után is tanárokat, tanítókat toborzó iskolaigazgatók.