szerző:
Eduline

Versenyre készítette, ám egy puszta díjnál jóval nagyobb sikert érhet el saját fejlesztésű robotkezével a 19 éves Vas Alexa Zsófia, a Nők a Tudományban Egyesület diáknagykövete.

3D nyomtató. Képünk illusztráció
©

A Blikk azt írja, a 3D nyomtatással készült kéz különlegessége az, hogy nem kell hozzá szakértelem, ilyet bárki tud készíteni. Az egyelőre még egyedinek számító végtag alig egy hónap alatt készült el, majd Vas Alexa a Tudományos Diákkörök XVIII. Kárpát-medencei Konferenciája nevű versenyen mutatott be, ahol különdíjat kapott.

"Egy időben önkéntesként dolgoztam az e-NABLE Hungary szervezetnél, itt ismerkedtem meg a nyomtatott kezekkel. Ezeket használtuk alapnak és fejlesztettük tovább" – magyarázta a diák, aki mindenki számára elérhetővé szeretné tenni fejlesztésének tökéletesített változatát mindenféle haszonszerzés nélkül. Éppen ezért az internetre szeretné feltölteni a kéz összerakásához szükséges leírást és a hozzá való alkatrészek listáját.

A kéz a mérnöknek készülő lány szerint egyszerű, sőt néhány ezer forintból összerakható. A prototípus legdrágább alkatrésze a szervómotor, ez 930 forint.

Hét fiatal magyar tehetség, akik lenyűgözték a világot

Hét fiatal tehetség, akik mind azt vallják: jókor jó emberekkel találkoztak, többek között ennek köszönhetik sikereiket. A Campus Plusz 2017 cikke. Van közöttük olyan, aki 15 évesen gondolt egyet, és − bár akkor még a DNS-ről sem tanult biológiaórán − bekéredzkedett egy őssejtlaboratóriumba, hogy saját kutatásokat végezhessen.