szerző:
Eduline

A mindennapos testnevelést az óvoda felé is szeretnék elvinni - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken, a V4 országok egészségügyi minisztereinek konferenciáján. A bejelentésre az Eduline olvasói is reagáltak.

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy pénteki konferencián arról beszélt,  a WHO felmérése szerint Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a 7 éves gyerekek körében megállt az elhízás előfordulásának növekedése.

Úgy vélte: többek között a mindennapos iskolai testnevelés bevezetése járult hozzá ahhoz, hogy jobb eredmények vannak e téren, mint 8-10 évvel ezelőtt. Ezzel együtt bejelentette, hogy a mindennapos testnevelést szeretnének az óvoda felé is elvinni.

Az óvodai mindennapos testnevelés ötletéről sok Eduline-olvasó leírta véleményét, a kommentekből válogattunk.

Mindenki azon hüppög, hogy már a pici gyerekek is ellustulnak, nem mozognak. Na most ez egy teljesen jó ötlet, csak kéne hozzá némi épület vagy felújítás hozzá, esetleg némi szakképzett személyzet.

Az oviban eddig is volt mindennapos testnevelés. Sőt a gyermek fejllődését szem előtt tartó óvodákban még mozgásterápiás foglalkozásokat is tartanak, ami az idegrendszeri érési folyamatokat elősegíti.

Állítsuk meg a hülyeséget! Inkább legyen előbb minden suliban, oviban wc papír, elegendő ferőtlenítő, tisztaság, takinéni, tanár, ovónéni, dada stb.

Mert persze a magyar óvodákban mindenhol van tornaszoba, hatalmas terület az udvaron, tele játékokkal, megfelelő számú óvónő és dadus a napi többszöri öltöztetéshez...

Az ovisoknak a legjobb módszer a tanulásra és a mozgásra a játék, ami szépen kezd kiszorulni az óvodákból. 

Remélem, az iskolákból is kivezetik. Magasabb óraszáma van, mint a saját anyanyelvünkre szánt óráknak. Buták leszünk, de edzettek.

Mindig is volt mindennapos testnevelés. Játékos mozgás. Tapasztalatom szerint szerették a gyerekek.

A mindennapos testnevelés egy torz ötlet - véli Vekerdy Tamás

Fontos lenne, hogy a gyerekek sokat mozoghassanak, de ahogy ez a kötelező mindennapos testnevelésben megvalósul, az gyakran többet árt, mint használ - véli Vekerdy Tamás pszichológus. "Az orvosok azt mondják, hogy napi fél óra séta több évvel hosszabbítja meg az életet. Gyerekeknek nyilván aktívabb mozgás szükséges, de megint csak: természetesen és örömmel!