szerző:
Eduline

Január 20-án, vagyis szombaton írják meg a középiskolákba jelentkező diákok a központi írásbeli felvételit magyar nyelvből és matematikából. Hol nézhetitek meg az előző évek feladatsorait?

©

Több tízezer diákra vár komoly vizsga szombaton, január 20-án délelőtt 10 órától írják ugyanis magyarból és matematikából a központi írásbeli felvételit azok, akik hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba, illetve olyan gimnáziumba vagy szakgimnáziumba jelentkeztek, amely írásbelit kér a felvételizőktől.

Ezen a héten még időt szakíthattok egy kis gyakorlásra: érdemes megoldani például az előző évek feladatsorait. Ezeket az Oktatási Hivatal oldalán találjátok meg, itt.

Szakgimnáziumok átalakítás után: kinek való ez az iskolatípus, és kinek nem?

Új intézménynév a bizonyítványban, kevesebb közismereti és több szakmai óra, átszabott érettségi − így néz ki a szakgimnáziumi oktatás egy évvel a szakképzés totális átalakítása után. A HVG 2018-as középiskolai rangsorának cikke. Nem unatkoztak a szakgimnáziumokban dolgozók az elmúlt két évben: kétszer kellett lecserélni az egykori szakközépiskolák épületeinek névtábláit, a pecséteket, fejléces papírokat.

Középiskolai felvételi: milyen szempontok alapján rangsorolják a jelentkezőket?

Milyen szempontok alapján döntenek a középiskolák arról, felveszik-e a jelentkezőket a jövő szeptemberben induló osztályokba? A középiskolai felvételin az oktatási intézmények három szempont alapján dönthetnek a felvételi kérelmekről: vagy kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján, vagy gimnázium és szakgimnázium esetén a tanulmányi eredmények és a központilag írásbeli vizsga eredményei alapján, vagy gimnázium és szakgimnázium esetén a tanulmányi eredmények, továbbá a központi írásbeli vizsga és a szóbeli vizsga eredményei alapján.